Úzkosti přicházejí v srpnu. Divadlo uvádí inscenaci o manipulaci ve vztahu

ČTK ČTK
29. 1. 2024 18:35
Manipulace v partnerském vztahu je tématem nové inscenace Srpny, jejíž premiéru tuto neděli uvedlo brněnské Divadlo Feste. Vznikla na motivy stejnojmenného románu Jakuba Stanjury, loni vydaného nakladatelstvím Host. Představení se konají v ateliéru Mocup.Space v Gargulákově ulici.
Daniela hraná Markétou Richterovou byla obětí psychické manipulace v rodině. Nyní jí čelí ve vztahu se Štěpánem, kterého ztvárnil Ondřej Kokorský.
Daniela hraná Markétou Richterovou byla obětí psychické manipulace v rodině. Nyní jí čelí ve vztahu se Štěpánem, kterého ztvárnil Ondřej Kokorský. | Foto: ČTK

Nejbližší repríza je na programu v pátek 23. února. Režie se ujal Jiří Honzírek, podle nějž je nejpřekvapivější a zároveň nejdrtivější síla psychické manipulace v prostředí zdánlivé normálnosti. "Při na první pohled běžném fungování vztahu nebo třeba bytu. O tom, že se nějaké jednání stává jasně manipulativním, rozhodují drobnosti. Touto optikou se řídí také naše inscenace," vysvětluje.

Podle autora románové předlohy Jakuba Stanjury bývá manipulace plíživá a často ani nevíme, že ji zažíváme. "Obětí se přitom může stát každý z nás. Knihou Srpny jsem na tohle chtěl poukázat a čtenáře možná trochu rozrušit - aby přehodnotili vztahy s lidmi, které ve svém životě mají," doplňuje.

V próze otevírá téma takzvaného gaslightingu. Jde o zvláštní formu psychické manipulace, která v oběti vyvolává pochybnosti o vlastní racionalitě, paměti i celkovém vnímání reality způsobem, jejž dotyčný jen obtížně rozpoznává.

Hrdinkou příběhu je Daniela. Vyrůstala v rodině, kde ji místo lidí objímaly úzkosti. Ty s nevysvětlitelnou pravidelností přicházely každý srpen. Když na univerzitě potká doktoranda Štěpána, myslí si, že nepříjemným létům konečně unikla. Místo toho se s manipulací musí teď potýkat také ve vztahu.

Knihu pro jevištní potřeby adaptovala Katarína Kašpárková Koišová. Danielu hraje studentka Janáčkovy akademie múzických umění Markéta Richterová. Štěpána ztvárnil Ondřej Kokorský, televizním divákům známý jako moderátor Cyril ze seriálu Dobré ráno, Brno režiséra Jana Prušinovského.

Feste je nezávislé profesionální divadlo působící osmnáctým rokem v Brně. Zaměřuje se na tabuizovaná, sociální a politická témata, na nichž spolupracuje s neziskovým a akademickým sektorem.

Instituce je součástí rezidenční skupiny kulturního hubu Co.Labs. Často hraje na neobvyklých místech, mimo kamenné sály.

Video: České ženy jsou na tom hůř než většina Evropanek

"V Česku panuje silné přesvědčení, že o děti a domácnost má pečovat především žena," řekla vloni v pořadu Spotlight novinářka Silvie Lauder. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy