Snivci nástup do Boskovic, technaři do Roudnice

Jan Pomuk Štěpánek
20. 7. 2007 9:00
Česko se chystá na další festivalový nášup
Tata Bojs
Tata Bojs | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zatímco v na letišti v Roudnici nad Labem se o víkendu kosmicky oděné davy zavlní do rytmu techna, festival v Boskovicích rozvibruje jihomoravské město mnohem nenápadněji, i když stejně intenzivně.

Akce propagující boskovickou židovskou čtvrť je proti ostatním klidnou přehlídkou, ale její atmosféra a nabídka je neopakovatelná. Navíc chce nejen pobavit diváky, ale také informovat a pomáhat. Koná se tu už od roku 1993.

Zato jedenáctý ročník festivalu Cosmic trip se poprvé neodehraje v tradičních prostorech teplického kempu Pudlák, ale na letišti v Roudnici. Letošní line-up nabízí hned několik výrazných dýdžejských jmen, která by před deseti lety způsobila velké pozdvižení, dnes jsou spíš za legendy.

Klasický výjev z techno party
Klasický výjev z techno party | Foto: www.clubxtrem.net

Přijede například Američan Dave Angel známý svými atmosférickými sety a funkem podbaveným futuristickým tech-housem. O poznání razantnější techno nabídne britský minimalista Dave Clark. Možná největším tahákem Cosmic Tripu bude ikona a praotec drum´n´bassu - londýnský DJ a producent Goldie. Jeho nahrávka Inner City Life odstartovala v polovině 90. let jungleové šílenství a definitivně přenesla lámané beaty do středního proudu.

Cosmic Trip nabídne také dvě živá vystoupení: po českých Skyline se představí The Freestylers. Dvojice Matt Canton a Aston Harvey má na  kontě čtyři úspěšná alba a také šňůru s Lennym Kravitzem, kterému chemické duo dělalo se svými pověstnými energickými koncerty předskokana.

Loňské Boskovice

REPORT: Festivalové žebračky a pestré Kostičky

Boskovický festival opět přinese kromě řady známých rockových, jazzových a divadelních jmen především neopakovatelnou atmosféru hradu a historického židovského města. I letos se pořadatelé z Unijazzu snažili namíchat multižánrový mix, skrze který mohou návštěvníci volně proplouvat mezi jazzem, rockem nebo folkem. Na hlavní scéně se vystřídají zástupci několika generací, Visací zámek a Michal Prokop předají štafetu -123 minut nebo Tata Bojs.

Michal Prokop
Michal Prokop | Foto: Aktuálně.cz

Jazzová scéna nabídne pestrou škálu německých jazzmanů: ať už pianistu Stefana Grasera, nebo noisejazzové Schulbus a Volksmund, kteří zpracovávají motivy německé lidové písně s prvky moderního jazzu.

Nebude chybět tradiční divadelní scéna na hradě, zahrají tu Husy na tahu, Divadlo buran nebo Společnost doktora krásy. Dojde i na promítání filmu ... a bude hůř. Program boskovického festivalu začal už ve čtvrtek večer a skončí v neděli odpoledne.

Cosmic trip začíná v sobotu odpoledne a končí v neděli na ránem, vstupenka přijde na 650 korun. Permanentka na čtyři dny Boskovic stojí 350 korun.

  • Více informací o Cosmic Tripu najdete ZDE
  • Program boskovického festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy