Festivalové žebračky a pestré Kostičky

Jan Šprincl
16. 7. 2006 2:00
Boskovice - Kristusky, tílko a žebračka přes rameno - téměř povinný outfit návštěvníka boskovického festivalu.
Mandelbrotovy Kostičky
Mandelbrotovy Kostičky | Foto: Aktuálně.cz

Boskovice 2006 stále patří mezi spíše menší letní akce. Festival se možná i proto odehrává ve svobodné atmosféře bez nařízení a zákazů.

Až někdy zalitujete, že při tomto organizovaném bezvládí nemůžete trefit na místo, protože k němu nevede skoro žádná šipka. Naštěstí jednotlivé scény nejsou od sebe úplně vzdálené, město se brzy ochodí a zdejší publikum je velmi tolerantní.

Jeho přáním není vidět známá jména a nutně být na tom či onom koncertu. V Boskovicích, kam se stovky lidí sjíždějí od čtvrtka do neděle, jde spíš o celek - hezké město s židovskou čtvrtí, hradem, zámkem i skleníkem, ve kterém se hraje jazz.

Foto: Aktuálně.cz
  

Nikoho zde nemůže překvapit setkání s rodinou, která se ve falešných stetsonech vrací z nedalekého westernového městečka, s alkoholem zničenými punkery i zpěvem kršnovců.

A nikoho nemůže vytočit, že po sobotním obědě kapelu Už jsme doma zastupují Psí vojáci s koncertem, který se opírá hlavně o starší známé písně. Jak ale bylo znát z odezvy před pódiem, publikum na ně ochotně slyšelo.  

Překvapením sobotního odpoledne se stalo vystoupení brněnského Vítrholce, částečně recitačního, částečně pěveckého uskupení, které do zprvu laxního publika s ledovým klidem a jistotou nasázelo existenciální frustrovanou poezii a získalo si ho.

Divadlo v Boskovicích si člověk musí zasloužit. Překonat dlouhé převýšení a doslova se vyplazit k hradní zřícenině vyžaduje kondici i vážný zájem o představení HaDivadla, Husy na provázku či Divadla DNO.

Když je však vyprodáno, jako na Buchtách a loutkách, nezbývá než zahálet lelky pohledem do Moravského krasu a přemýšlet, jestli si ten výstup zopakujete v noci na produkci DJs. 

Foto: Aktuálně.cz

Vrcholem pečlivě připravovaným i tajemným se na festivalu stalo vystoupení Mandelbrotových Kostiček, pěveckého sboru s kapelou a Ester Kočičkovou v čele. Kolik členů Kostičky mají, nebylo možné zjistit, protože soubor oděn v různobarevných trikách se ani nevešel na pódium.

Jisté je jenom to, že vytvořil jednotnou hmotu síly ruských Alexandrovců, židovského sboru z Nabucca i orchestru Karla Hybše v jednom.

Rocková hudba ozdobená syntetickými zvuky byla předehrou pro vystoupení Ester Kočičkové v boa. Ta s verši jako "stavíš-li hrad, stavěj ho rád" připomenula burianovský voice band a tradici dada a surrealismu u nás.

Po Kostičkách uzavíral dění na hlavní scéně projekt Gipsy.cz, který nápaditě hledá společné rytmy hip hopu a romské hudby a koncert španělské kapely Jale Real.

V neděli boskovický festival končí divadelním chill-outem a návratem lidí i města zpátky do organizovaného režimu.  

 

Právě se děje

Další zprávy