Slovenská ministryně odvolala ředitele národního muzea. Důvody sdělovat nebude

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová v pondělí odvolala generálního ředitele Slovenského národního muzea Branislava Panise. Ten se stal dalším představitelem přední kulturní instituce v zemi, který od loňského nástupu vlády premiéra Roberta Fica skončil ve funkci.
Branislav Panis vystudoval historii a klasické jazyky na Trnavské univerzitě.
Branislav Panis vystudoval historii a klasické jazyky na Trnavské univerzitě. | Foto: TASR / Profimedia.cz

Panis do muzea nastoupil před čtvrtstoletím. Instituci, která spravuje téměř dvě desítky specializovaných muzeí a památek po celém Slovensku včetně zříceniny Spišského hradu nebo zámku Bojnice, začal řídit v roce 2005. Ministryně kultury ho podle portálu Aktuality.sk zprostila funkce bez uvedení důvodu.

Resort svůj krok nekomentoval. "Ministryně se pro jeho odvolání rozhodla ve smyslu svých kompetencí, z důvodů několika manažerských selhání, která jsou všeobecně známá," řekla webu mluvčí úřadu Petra Bačinská. Pro slovenský Denník N pak dodala, že "nevidí důvod, proč by ministerstvo mělo dělat podrobný výčet důvodů odvolání generálních ředitelů jednotlivých institucí, když jde o běžnou politickou praxi".

Panis potvrdil, že odvolací dekret mu byl doručen bez udání důvodu. Podle Denníku N byl podepsán s datem 19. září.

Po srpnovém odvolání ředitelů Slovenského národního divadla Mateje Drličky a Slovenské národní galerie Alexandry Kusé představitelé slovenské kultury i veřejnost vyšli do ulic na protest proti Šimkovičové. Následně více kulturních organizací vstoupilo do stávkové pohotovosti. Nově správcové památek ohlásili protest formou vyvěšení černých vlajek nebo symbolického vypnutí osvětlení s odůvodněním, že ministerstvo kultury paralyzovalo systém finančních dotací pro památky a snížilo balík peněz v příslušném programu.

Šimkovičová prosazuje takzvanou tradiční kulturu a například se vymezuje vůči LGBT+ tématům. Ministryně dříve řekla, že kultura slovenského lidu má být slovenská a žádná jiná.

Její úřad dříve prosadil také nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu. V praxi se projevil kromě jiného tím, že v čele stanice skončil její ředitel. Vládní poslanci změnou zákonů také umožnili ministerstvu kultury získat větší kontrolu nad fondy, které rozdělují dotace v kultuře.

 

Právě se děje

Další zprávy