Siemensovu cenu za soudobou hudbu získá korejská skladatelka

Jonhap
29. 1. 2024 8:01
Siemensovu cenu za soudobou hudbu získá korejská skladatelka

Prestižní německou hudební Cenu Ernsta von Siemense za soudobou hudbu obdrží skladatelka Unsuk Chin. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap, podle níž se stane první asijskou laureátkou tohoto ocenění. Převezme jej 18. května v Mnichově. "Je mi ctí dostat tak důležitou cenu v Německu, mém druhém domově. A je to pro mě větší pocta než kterákoliv jiná cena, kterou jsem dosud dostala," uvedla autorka.

Dvaaašedesátiletá rodačka ze Soulu přijela v 80. letech minulého století studovat u komponisty Györgyho Ligetiho do Hamburku, načež už v Německu zůstala. Dnes žije v Berlíně. Roku 2004 převzala Grawemeyerovu cenu za svůj houslový koncert, tři roky nato uvedla oceňovanou operu Alenka v říši divů na motivy knihy Lewise Carrolla. Světové premiéry šesti jejích děl dirigoval známý Kent Nagano, hrála je renomovaná tělesa jako Newyorská filharmonie nebo Ensemble Intercontemporain. Vloni v listopadu Berlínští filharmonikové vydali dvojdisk s nahrávkami šesti jejích děl z let 2005 až 2022.

Čeští posluchači mohou Unsuk Chin znát díky skladbám Grafitti, Xi a Gougalōn, které v letech 2018 až 2020 uvedl Orchestr Berg pod taktovkou Petera Vrábela. "Její skladby jsou komplexní a pro interprety zpravidla mimořádně náročné, vyžadují extrémní nasazení nejen od sólistů, ale i od orchestrálních hráčů, v žádném případě však nezapomínají na posluchače. Její hudba se vyznačuje mimořádnou šíří hudebních barev, zároveň je výsostně současná i lyrická," uvedl tehdy orchestr. Jednu z kompozic Unsuk Chin vloni nastudoval také Brno Contemporary Orchestra.

Cenu Ernsta von Siemense od 70. let minulého století udílí nadace Ernst von Siemens Musikstiftung, již založil vnuk průmyslníka Wernera von Siemense. K dosavadním laureátům patřili Benjamin Britten, Pierre Boulez, Leonard Bernstein nebo v poslední dekádě skladatelky Olga Neuwirth a Rebecca Saunders. Kromě hlavního ocenění spojeného s odměnou 250 tisíc eur, v přepočtu asi 6,1 milionu korun, nadace vždy vyhlašuje také tři ceny určené mladým skladatelům. Jednu v roce 2009 dostal český komponista Miroslav Srnka.

 

Právě se děje

Další zprávy