Rockerům v Plasích zahraje Olympic i Ewa Farna

mp
30. 7. 2007 10:00
Na Czech Rock Block míří tisíce zahraničních návštěvníků
Vystoupení Olympiku celý festival zakončí.
Vystoupení Olympiku celý festival zakončí. | Foto: Oficiální stránky kapely

Plasy - Zatímco většina z tuzemských letních přehlídek sází na žánrovou pestrost, aby přilákala co největší množství hudebních fanoušků, tradiční festival Czech Rock Block se striktně drží rockového kopyta - a na návštěvnost si rozhodně nestěžuje.

Jako každý "rock" se příznivci tvrdé muziky sejdou první srpnovou sobotu v Plasích u Plzně a o týden později v Jihlavě. Na obou jednodenních štacích se objeví jak každoroční účastníci Doga, Alkohol či Harlej, tak žánroví matadoři nebo poněkud překvapivě i mladičká zpěvačka Ewa Farna.

"Vystupují tu kapely, které zastupuje naše agentura Sokol´s Power Voice, jako je právě třeba Alkehol nebo Harlej. Zveme i muzikanty pro starší generaci i mladší generaci," vysvětluje volbu interpretů mluvčí akce Ted Korn. Pro "mladší" tedy zahraje právě Farna a Gaia Mesiah, veteráni si užijí na Katapultu a Olympiku.

Přestože jde o čistě rockový podnik, je Czech Rock Block největší hudební akcí ve svých regionech v Plzeňském kraji i na Vysočině. Podle organizátorů se na jednotlivých zastávkách schází v průměru devět tisíc fanoušků.

Big Bosse zi zpravidla s nikým nespletete
Big Bosse zi zpravidla s nikým nespletete | Foto: Oficiální stránky kapely

Zajímavý je zájem zahraničních návštěvníků, kterých prý na akci jezdí mezi dvěma až třemi tisíci. "Festival je tradiční, jde už o 14. ročník a nejde o úplně neznámá jména. Navíc jsou akce poblíž hranic," vysvětluje Korn, proč tuzemský rock láká tolik hostů z ciziny.

Kromě stájových koní agentury Sokol´s Power Voice uvidí třeba nepřehlédnutelnou postavu českého metalu Jiřího "Big Bosse" Valtra a jeho kapelu Root nebo stále oblíbenější dámskou formaci Gaia Mesiah. Skupina založená na výrazných riffech kytaristky Santy Morrely a excentrickém projevu zpěvačky Marky Rybin je jednou z nejpilnějších kapel letošní festivalové sezóny.

Větší tradici i návštěvnost má přehlídka v západočeském městečku Plasy, kde se hraje v přírodním areálu Velká louka, který sousedí s monumentálním cisterciáckým klášterem někdejším sídlem rodiny Metternichů. Kdo neocení procházku historií, může si na plaském letišti objednat vyhlídkový let.

 

Právě se děje

Další zprávy