Gaia Mesiah vedou stádo na festivaly i do zahraničí

Michal Pavec
28. 7. 2007 10:00
Černokněžník Jaz Coleman dal kapele nový náboj
Foto: Oficiální stránky kapely

Praha - Letní diář dívčí kapely Gaia Mesiah je nacpaný k prasknutí. Rock for People, České hrady, Benátská noc... Na nepřízeň tuzemských festivalů si nemůže stěžovat. Kapela se stala "vůdčí samicí" českého rockového stáda.

Zájem o svéráznou skupinu nabyl na intenzitě v dubnu, kdy se na trhu objevila její druhá deska Alpha Female. Producentsky na ní dohlížel extravagantní Jaz Coleman a poté, co se výrazně podílel na vzestupu Čechomoru, se podepsal pod další úspěšný projekt.

Skladatel a zpěvák kapely Killing Joke vymyslel také titul alba - zoologický výraz pro vůdčí samici ve stádě. Rockerky proslulé energickou show si takové označení rozhodně zaslouží. Na nové desce se kapela navíc posunula k větší rozmanitosti, která doplnila emotivní náboj a nadšení.

Už v roce 2003, kdy kapela natočila demo Gaia Mesiah, se o ní začalo hovořit jako o výrazné naději české klubové scény. Do skladeb založených na výrazných riffech dámy od počátku vpisovaly výrazný antikonzumní a ekologický světonázor.

Frontmanka Marka Rybin ovládá širokou škálu pohybů a šklebů
Frontmanka Marka Rybin ovládá širokou škálu pohybů a šklebů | Foto: Oficiální stránky kapely

"Naše skupina vznikla proto, že vnitřně nesouhlasíme s tím, kudy se svět ubírá. Každý se může pokusit to pomyslné kolo zastavit a my se to snažíme udělat hudbou, protože je nám to jako způsob prezentace nejbližší," vysvětlovala tehdy v rozhovoru pro Rock& Pop bubenice vystupující pod pseudonymem Misha Cortéz, jedna ze zakladatelek.

"Ano, jsme schopni vzbudit v lidech jiskru. Jestli to někdo využije a začne mu to vrtat v hlavě, je to jeho věc. Řekla bych, že jsme takoví ohňostrůjci."

Gaia Mesiah se ale nechtějí pasovat do role spasitelek; proto v anglickém Messiah vypustily jedno "s".  Nicméně na ústup z pozic to taky nevypadá: myšlenkově i hudebně se inspirují už neexistující levicovou kytarovou guerillou Rage Against The Machine.

Losangeleská čtveřice výrazně ovlivnila už počátky kapely: Misha Cortéz a kytaristka Santa Morrela se v roce 1998 sešly v Rage Against The Machine Revival a zanedlouho začaly spřádat plány na vlastní hudební expresi.

Budoucí frontmanku Marku Rybin potkala bubenice Misha v parku, když se spřátelili jejich psi. Venčení domácích miláčků položilo základ dívčímu triu, u kterého se vystřídalo několik baskytaristů, až v Gaia Mesiah nakonec zakotvil Australan Josh Stewart.

Foto: Oficiální stránky kapely

Kapelu uslyšíte zpívat hlavně anglicky, i když lze vystopovat vzácné záblesky češtiny a němčiny. Gaia Mesiah se netají touhou odplavat z českého rybníčku do světového hudebního moře.

Šanci mít budou: příští rok vyjíždí na turné jako předkapela Colemanových Killing Joke.    
A protože u nich dvojnásob platí, že autentičnost a energie vyniknou naživo, možná nám elektrizující mořské panny zamávají ploutvemi.

 

Právě se děje

Další zprávy