R.E.M. pustili na web první ukázku z nového alba

Kultura Kultura
15. 12. 2010 20:15
Deska Collapse into Now má vyjít v březnu 2011
Foto: Anton Corbijn

Athens - Skupina R.E.M. nabídla první ochutnávku z chystaného alba Collapse into Now. Skladba  Discoverer, která má desku otvírat, je od středy k dispozici ke stažení na jejich domovské webové stránce. Vydání novinky je plánováno na 8. března 2011.

Patnáctou desku trio Michael Stipe, Peter Buck a Mike Mills natáčelo opět s producentem Jacknife Leem,  se kterým skupina spolupracovala na předchozím albu Accelerate. Držitel Grammy v minulosti pracoval na albech U2, Snow Patrol, The Hives, Kasabian, The Editors, Aqualung nebo Bloc Party.

Kapela se před Accelerate – po rozpačitě přijatých albech Reveal a Around the Sun - ocitla v jednom z nejbezradnějších období své kariéry. Bylo evidentní, že elektronicky rozostřené experimenty nikam nevedou, a Jacknife Lee jim měl usnadnit návrat k přímočarosti a jednoduchosti.

Foto: Reuters
Čtěte také:
R.E.M. se na živém CD vydali hledat klíč k vlastní duši
Rozhovor: V Evropě každý Bushe stejně nenávidí

Nová deska by měla v tomto směru pokračovat, ale zároveň že se prý její styl rozprostře do větší šíře a nabídne i pomalé skladby.  „Na Accelerate jsme se pokusili udělat všechny písně co nejkratší," prohlásil multiinstrumentalista Mike Mills. "Takže tohle album bude o něco obšírnější, komplexnější."

Tomu odpovídá i výběr hostů. Eddie Vedder, frontman Pearl Jam, zpívá na It Happened Today, která má být prvním singlem z desky, Patti Smith se ke kapele připojila v Blue. V jedné z dalších skladeb prý uslyšíme kanadskou sexy provokatérku Peaches.

Foto: Aktuálně.cz

Novinku kapela nahrávala v New Orleans a v Berlíně ve studiích Hansa, kde se zrodila řada legendárních alb včetně Bowieho Heroes, Achtung Baby od U2 či  Lust for Life Iggy Popa.  Závěrečný mix alba vznikl ve studiu Blackbird v  Nashvillu.

Komerčně úspěšné album Accelerate z roku 2008 přineslo tři singlové hity Supernatural Superserious, Hollow Man  a  Man-Sized Wreath. Skupina následně v říjnu loňského roku vydala živé 2CD  R.E.M. Live At The Olympia. Dvojdisk zachycuje celkem 39 písní nahraných během pěti večerů dublinského soustředění v roce 2007 – tedy ještě před vydáním Accelerate a následným turné, které se zastavilo i v Praze.

DVD režíroval nezávislý pařížský filmař fungující pod pseudonymem Vincent Moon, jenž proslul konceptem internetových záznamů Les Concerts à Emporter, které se od roku 2006 objevují na serveru La Blogothèque.

Michael Stipe
Michael Stipe | Foto: Reuters

Moon – kterého Stipe oslovil,  aby pro R.E.M. režíroval i klip k singlu Supernatural Superserious - v konceptu „koncertů s sebou“ zavádí kapely na nejrůznější místa; od nádražních perónů, dětská hřiště, zadní sedadla automobilů po hotelové pokoje. Tady musejí v improvizovaných podmínkách často bez zkoušení a naráz odehrát pár písní ze svého repertoáru.

Také R.E.M. se na zaznamenaných koncertech zřekli obvyklé rutiny stadiónové kapely: rozhodli se tehdy, že přeruší práci ve zkušebně a vyrukují bez pódiových efektů s ještě nehotovými, neusazenými skladbami před publikum, aby si je otestovali, aby zjistili, zda fungují přesně tak, jak si od nich slibovali.

Novinky doplnily hlavně dávné skladby z osmdesátých let zasvěcených objíždění Spojených států v dodávce. Právě to je bod, ze kterého chtějí R.E.M. vyjít při hledání sebe samých.

Skupina nyní zveřejnila k chystanému albu i foto set, jehož autorem je Anton Corbijn, který dlouhá léta fotil obaly desek a točil klipy pro Depeche Mode, U2, Nicka Cavea, Metallicu. S R.E.M. už spolupracoval například v období Automatic For The People, později je fotil  na obálky časopisů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy