R.E.M. se na živém CD vydali hledat klíč k vlastní duši

Pavel Turek
4. 11. 2009 12:55
Live at Olympia: klubové kořeny stadiónové kapely
Michael Stipe
Michael Stipe | Foto: Reuters

Recenze - Nic z toho se běžně nedělá, a přitom to není chyba. Ani náhodou. V průběhu nahrávání svého zatím posledního řadového alba Accelerate se R.E.M. rozhodli, že přeruší práci ve zkušebně a vyrukují s ještě nehotovými, neusazenými skladbami před publikum, aby si je otestovali, aby zjistili, zda fungují přesně tak, jak si od nich slibovali.

Na pět večerů se přestěhovali z domovských Athens do dublinského Olympia Theatre, kam je přivedl jejich nový producent Jacknife Lee, a pod titulem This Is Not a Show zahájili sérii „koncertních zkoušek." 

Foto: Aktuálně.cz

Pro naprostou většinu stadiónových kapel, které mají na kontě miliony prodaných alb, to zní jako noční můra, v níž musíte jít znova dělat maturitu, jste úplně dutý a z nepochopitelných důvodů na sobě nemáte ani ty stripterský tanga s pardálím vzorem. 

Představte si U2, představte si Depeche Mode: zříct se velké arény, vynechat projekce, odmítnout „show" a vylézt před maximálně kritický dav s písněmi, které nemáte komplet nacvičené.

S písněmi, kterým ještě chybí refrén (Disguised - jež se pak na Accelerate objevila přepracovaná a byl z ní první singl Supernatural Superserious). S písněmi, u nichž text Michael Stipe dopisuje v den hraní a kapela ho slyší poprvé až na pódiu (Houston). 

Foto: Reuters
Čtěte také:
R.E.M.: V Evropě každý Bushe stejně nenávidí

Žádnej problém pro R.E.M., protože pro ně velké arény nikdy nebyli prostor, který by je vzrušoval. Místo, kam by chtěli vstoupit jako hvězdy, podmanit si ho a podbízet se mu hity, během nichž by ochozy mohly tleskat do rytmu a připadat si, že „všichni jsme jeden". 

Hloupě řečeno: podstatou nikdy nepřestali být klubová kapela, jenom už se do klubů dávno nevejdou. Dvojalbum veřejných zkoušek Live at the Olympia demonstruje plné uvědomění si tohoto faktu - R.E.M. tu zní uvolněně, sice si udržují odstup, šetří energií a hrají na půl plynu, ale zároveň se chovají soustředěně a ostražitě, což je kombinace, které se na jejich normálních koncertech asi nedočkáte.

R.E.M. v čele s Michaelem Stipem
R.E.M. v čele s Michaelem Stipem | Foto: Reuters

Jistěže je k odvaze vystavit se v nedbalkách dohnala rozpačitě přijatá alba Reveal a Around the Sun. Kapela se před Accelarate ocitla v jednom z nejbezradnějších období své kariéry. Bylo evidentní, že elektronicky rozostřené experimenty nikam nevedou, proto se rozhodli pro návrat k přímočarosti, ovšem potřebovali ujištění. Zahnat neodbytné pochybnosti tím, že vydají všanc demoverze. 

Live at the Olympia ovšem kromě osmi skladeb, které to pak v rámci experimentu „testováno na lidech a nikdo nebyl zraněn" dotáhly na Accelerate, obsahuje i třicet jedna dalších songů, jejichž výběr koresponduje se zlomovým obdobím plným přehodnocování.

R.E.M. se pro oněch pět dublinských večerů probrali celou svoji diskografií, aby si sami ujasnili, kým jsou, kým chtějí být a zároveň aby publiku nabídli perspektivu, z níž má fungl nové písně hodnotit, nastínit mu, na jaké předchozí tendence ve své téměř třicetileté kariéře navazují.

Live at the Olympia v tomto světle působí jako alternativní historie; osobně vyprávěný příběh, který míjí objektivní milníky singlů i hitparádových úspěchů, stírá éru před a po Losing My Religion a soustředí se jen a pouze to, čím se trio může a chce se poučit z vlastní minulosti.

Foto: Reuters

Proto tu z debutového pěti písňového EP Chronic Town (1982) najdete hned čtyři skladby, šest jich je z druhého alba Reckoning (1984). Osmdesátá léta zasvěcená objíždění Spojených států v dodávce tu jsou na odiv vystavený fundament, zato komerčně posvěcená alba jako Green, Out of Time nebo Up vycházejí naprázdno. Profláknuté desky Automatic for the People, Monster, Reveal i Around the Sun mají jen po jednom zástupci.

Tím ale nechci naznačit, že setlisty veřejných generálek v Olympia Theater jsou obskurním výběrem rarit pro skalní fanoušky, vůbec ne. Je to pečlivý hloubkový výběr, kriticky zkoumavý pohled do zrcadla, v němž zjišťujete, z jakých dávných grimas pochází dnešní vrásky.

Vedle vydaných antologií a best of výběrů se tak dvojdisk Live at the Olympia vyjímá jako autorizovaný návod k pochopení esence R.E.M.: klíč k duši, který se vydali hledat díky klíčence nového alba.

Pokud chcete vidět R.E.M. očima R.E.M., lepší příležitost není.

R.E.M.: Live at the Olympia. 2 CD + DVD, 2x 75 minut + 59 minut. Vydala firma Warner Bros, 2009.

 

 

Právě se děje

Další zprávy