Protnutí tance s architekturou. Festival začal v pražském centru městského plánování

Protnutí tance s architekturou. Festival začal v pražském centru městského plánování
Místo pořadatelé vybrali vzhledem k letošnímu tématu, jež zní Architektura a krajina.
Jedenáctý ročník přehlídky připomíná výročí významných architektů Karla Pragera a Jana Blažeje Santiniho. Na snímku z pražské části je tanečnice Ali Karlovská.
Hlavní část akce se uskuteční mezi 13. až 16. červencem ve Žďáru nad Sázavou. Přijedou umělci z Česka i zahraničí. Na snímku z pražské části jsou tanečníci Wahchi Vong a Evelien Jansenová.
Úterní pražská část byla laděna do street dance a nového cirkusu. Na snímku je uprostřed tanečnice Evelien Jansenová.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
28. 6. 2023 14:27
V pražském Centru architektury a městského plánování, které se nachází nedaleko Emauzského kláštera, se toto úterý uskutečnila pražská část festivalu současného tance Korespondance. Místo pořadatelé vybrali vzhledem k letošnímu tématu, jež zní Architektura a krajina.

Jedenáctý ročník přehlídky připomíná výročí významných architektů Karla Pragera a Jana Blažeje Santiniho. Hlavní část akce se uskuteční mezi 13. až 16. červencem ve Žďáru nad Sázavou. Přijedou umělci z Česka i zahraničí.

Úterní pražská část byla laděna do street dance a nového cirkusu, ve Žďáru už se program rozprostře napříč žánry. Návštěvníky čeká 12 představení, dvě díla vytvořená přímo pro místo konání, sedm projektů pro děti, 15 světových tanečních filmů nebo deset workshopů.

"Korespondance letos slaví 300. výročí úmrtí geniálního architekta, který zanechal mnoho staveb ve Žďáru," říká ředitelka festivalu Marie Kinsky s odkazem na Santiniho, jenž zesnul roku 1723. "Pro region je emblematickou osobností a naši občané jsou na něj právem hrdí," dodává. Santini projektoval budovu prelatury pro cisterciácký klášter ve Žďáru nad Sázavou nebo poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na nedaleké Zelené hoře.

Žďárská část festivalu chce prostřednictvím pohybu reflektovat Santiniho odkaz, a to i uprostřed jím navrženého Dolního hřbitova. Zde se uskuteční inscenace nazvaná Rekviem - Radostná smrt. Připravilo ji francouzské taneční těleso Compagnie Fêtes Galantes. Choreografka Béatrice Massin se nechala inspirovat mexickou tradicí o smrti, která je zároveň blízká baroknímu pojetí konce života. Diváci tento zhruba hodinový projekt zahrnující 12 tanečníků a podmanivou hudbu Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta uvidí v pátek 14. července.

Další projekt nazvaný Ferst Dadler kráčí vtáhne do hry obyvatele města i širšího regionu Vysočiny. Cílem je představit Santiniho architektonické principy z jiného úhlu pohledu. Veřejnost čeká netradiční poutní cesta s profesionálními tanečníky po Dolním hřbitově, zámku a Zelené hoře. Ferst Dadler je název umělecké skupiny, která existuje od roku 2017.

Klíčovým dílem letošního ročníku Korespondance ve Žďáru nad Sázavou pak má být Rezonance. Ta se uskuteční na Zelené hoře a propojí francouzské Compagnie Fêtes Galantes s českým barokním orchestrem Collegium 1704. Organizátoři slibují "choreografický a hudební dar" vytvořený přímo na míru místní kapli. "Tanec utká v pětiúhelníku kaple trojrozměrnou síť. Ukotvuje se v zemi, aby v souzvuku s architekturou a hudbou vztyčil spirály," uvádějí. Collegium 1704 k tanci zahraje skladby barokních autorů Jana Dismase Zelenky nebo Alessandra Scarlattiho.

Ještě při jiném představení Thin Skin své umění předvede performerka a akrobatka Eliška Brtnická s železnou tyčí.

Festival zaměřený na současný tanec, pohybové divadlo a nový cirkus se koná od roku 2009. Pořádá jej nezisková organizace Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA.

 

Právě se děje

Další zprávy