Pražské jaro 2024 bude oslavou Smetany a české hudby. Zahájí ho Berlínská filharmonie

ČTK ČTK
30. 10. 2023 13:07
Okolo pěti desítek koncertů nabídne 79. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který se uskuteční od 12. května do 3. června příštího roku. V Obecním domě jej zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany.
Při letošním ročníku zazněly čtyři desítky koncertů od středověké hudby po tvorbu žijících autorů.
Při letošním ročníku zazněly čtyři desítky koncertů od středověké hudby po tvorbu žijících autorů. | Foto: Profimedia.cz

Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek začne 1. listopadu na stránkách festivalu, uvedl toto pondělí ředitel Pavel Trojan. "Zahajovací koncert se uskuteční pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka, který během své bohaté kariéry mnohokrát prokázal, že má k české hudbě mimořádně vřelý vztah," říká Trojan.

Berlínské filharmoniky pojí s Pražským jarem bohatá společná historie, neboť s výjimkou dvou koncertů hostovali v Česku vždy na pozvání tohoto festivalu, a to celkem sedmkrát. Poprvé roku 1966 se slavným dirigentem Herbertem von Karajanem, naposledy roku 2014 se sirem Simonem Rattlem.

Hrůša na koncertu 18. května povede orchestr Národní akademie Svaté Cecílie, jehož je od roku 2021 hlavním hostujícím dirigentem. Také bude stát v čele koncertního provedení Smetanovy opery Libuše. Na dvou slavnostních večerech 28. a 30. května povede soubor špičkových sólistů v čele s Kateřinou Kněžíkovou a Adamem Plachetkou, Pražským filharmonickým sborem a Českou filharmonii. Hrůša bude rovněž jedním z hlavních řečníků konference, kterou Pražské jaro připravuje k Roku české hudby.

Festival dále nabídne světovou premiéru skladby Svatyně Kryštofa Mařatky. Jeho houslový koncert zahraje 27. května v rámci svého programu Filharmonický orchestr Francouzského rozhlasu. Na festival zavítá také Filharmonický orchestr milánské opery La Scala, jejž povede dirigent Riccardo Chailly.

V široce pojaté dramaturgii Pražského jara nechybí ani stará hudba. Tu představí belgický soubor Collegium Vocale Gent pod vedením svého zakladatele, sbormistra a dirigenta Philippa Herrewegha, a Ton Koopman, jenž přijede s Amsterdamským barokním orchestrem a sborem. Komorním zástupcem koncertů na dobové nástroje bude program flétnisty Alexise Kossenka 26. května v Anežském klášteře věnovaný skladateli Antonínu Rejchovi.

Novinkou bude celodenní program pro mladé publikum nazvaný Springteen ve Foru Karlín, kde se uskuteční koncert s 50 současně znějícími klavíry. Již potřetí se Klangforum Wien stane rezidenčním ansámblem projektu Prague Offspring, který během jednoho víkendu přinese novinky ze světa současné hudby. Pod vedením dirigenta a skladatele Enna Poppeho uvede ve světové premiéře šest děl, která čeští a slovenští skladatelé zkomponovali na objednávku Pražského jara.

Na závěrečném koncertě 3. června zazní v provedení České filharmonie vedené Davidem Robertsonem evropská premiéra Superorganisms, které zkomponoval Miroslav Srnka. Program dále obsahuje hudbu dalších českých autorů Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a Josefa Suka.

Letošní Pražské jaro zakončila 2. června Česká filharmonie pod taktovkou ředitele berlínského Konzerthausu Christopha Eschenbacha. Festival za tři týdny přilákal zhruba 24 tisíc lidí. Při jeho 78. ročníku zazněly čtyři desítky koncertů od středověké hudby po tvorbu žijících autorů. Průměrná návštěvnost koncertů a doprovodných akcí činila 90 procent, tržby z prodeje vstupenek dosáhly podle pořadatelů 25,1 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy