"Poslední nahrávka Beatles." Umělá inteligence vytvoří novou píseň slavné skupiny

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 6. 2023 12:35
Britský hudebník Paul McCartney toto úterý ve vysílání britské BBC uvedl, že použil umělou inteligenci k vytvoření "poslední nahrávky Beatles". Program v písni dotvoří hlas Johna Lennona, který zemřel v roce 1980. Využije k tomu jeho dřívější záznamy. Skladba vyjde ještě letos. O jakou konkrétní píseň půjde, McCartney neupřesnil.
Zleva Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon a George Harrison z Beatles v srpnu 1969.
Zleva Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon a George Harrison z Beatles v srpnu 1969. | Foto: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

"Právě jsme ji dokončili a vyjde letos," uvedl McCartney. Podle BBC by to mohla být píseň Now And Then, kterou Lennon napsal v roce 1978. Zbývající tři členové kapely zvažovali její nahrání už v 90. letech, nakonec od toho ale po jedné zkoušce upustili.

Podkladem pro vznik písně by mohly být zvukové záznamy, které Lennon nahrál krátce před smrtí ve svém bytě za doprovodu piana a adresoval je McCartneymu. Zvuk z kazet vyčistil producent Jeff Lynne, v letech 1995 a 1996 díky tomu vyšly skladby Free As A Bird a Real Love, první od Beatles po pětadvacetileté pauze.

Video: Trailer z dokumentu The Beatles - Get Back

Natáčení posledního alba Let It Be mapuje dokumentární série The Beatles: Get Back od režiséra Petera Jacksona, která je k vidění na Disney+. | Video: Walt Disney Company
 

Právě se děje

Další zprávy