Po pěti letech se do Kasselu vrací výstava dOCUMENTA

Po pěti letech se do Kasselu vrací výstava dOCUMENTA
Akci v roce 1955 založil pedagog a kurátor Arnold Bode a první ročník byl ovlivněn umělci jako Pablo Picasso či Valerij Kandinsky. Každých pět let akce zvolí nového ředitele a s ním přichází zcela nová koncepce.
Třináctý ročník se zaměřil především na takzvané site-specific instalace, tedy umělecké objekty přizpůsobené konkrétním místům. Návštěvníky však také vyzývá k přemýšlení. Například Thomas Bayrle, od něhož pochází objekt na fotce, se dříve zajímal hlavně o přírodní motivy. Postupně však přešel k technicistní tematice a obě roviny jeho díla na dOCUMENTě prolnuly. Současně s ním se tak můžeme zamyslet, jaký z těchto elementů v současném světě převládá
Vizuálně křehky působící letadlo na obřím "čtverečkovaném papíře" patří k těm aktuálnějším Bayrleovým dílům.
A toto je další z Bayrleových technicistních objektů.
Foto: Reuters
Kultura Kultura
9. 6. 2012 16:02

V německém Kasselu začala jedna z nejvýznamnějších události letošní umělecké sezóny - rozsáhlá výstava moderního umění dOCUMENTA. Ta se koná pravidelně každých pět let a populace městečka se během ní takřka ztrojnásobuje. Naposledy se přijelo podívat na 750 tisíc lidí. Na letošním ročníku výstavy Documenta jsou prezentována díla 297 tvůrců, mezi nimiž jsou též zastoupeny obrazy zesnulého španělského surrealisty Salvadora Dalího. "To, co návštěvníci uvidí, může být umění, ale také nemusí. Hranice mezi tím, co je uměleckým dílem a co ne, je nedůležitá," uvedla kurátorka výstavy Carolyn Christovová-Bakargievová. Umělecká díla jsou kromě muzeí a parků k vidění také na mnoha veřejných prostranstvích - například na nádražích, v obchodních domech nebo v prázdných kancelářích. Expozice je otevřena denně od 10 do 20 hodin, k dispozici jsou jednodenní i dvoudenní vstupenky, popřípadě permanentka. Celodenní vstupné vyjde na 20 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy