Pařížská opera i Louvre přijdou o miliony eur, francouzské ministerstvo kultury oznámilo škrty

8. 4. 2024 13:56
Pařížská opera i Louvre přijdou o miliony eur, francouzské ministerstvo kultury oznámilo škrty

Přední francouzské kulturní instituce se budou muset uskrovnit. Kvůli škrtům ve veřejných rozpočtech letos Pařížská opera dostane o šest milionů eur méně, divadlo Comédie-Française o pět milionů eur méně a například muzeum Louvre o tři miliony eur méně než vloni. S odvoláním na ministerstvo kultury o tom informovala agentura AFP. Důvodem je deficit veřejných financí, který ve Francii stoupl na 5,5 procenta hrubého domácího produktu oproti vládou očekávaných 4,9 procenta.

Dle francouzského rozhlasu požadované úspory v oblasti kultury dohromady dosahují 204 milionů eur, coz je v přepočtu více než 5,1 miliardy korun. Návrh nové ministryně kultury Rachidy Dati, jež se funkce ujala v lednu a která je členkou středopravicových Republikánů, kritizuje pařížský místostarosta Emmanuel Grégoire, stejně jako starostka Anne Hidalgová zvolený za socialisty.

"Ministryně kultury chce ušetřit 15 milionů eur na pařížských muzeích a divadlech, kterým nezbude, než se vzdát svého poslání veřejné služby," napsal místostarosta. Rachida Dati již dříve oznámila, že v roce 2026 hodlá kandidovat na starostku Paříže.

 

Právě se děje

Další zprávy