Olomoučtí politici schválili sloučení filharmonie s divadlem. Hrála k tomu cimbálovka

ČTK ČTK
10. 6. 2024 17:46
Po několikahodinové diskusi toto pondělí olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení tamní Moravské filharmonie s Moravským divadlem. Odsouhlasilo také zřizovací listinu nástupnické organizace, která vznikne k 1. lednu příštího roku. Ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie.
U vstupu na olomoucký magistrát na protest proti sloučení filharmonie s divadlem hrála cimbálovka.
U vstupu na olomoucký magistrát na protest proti sloučení filharmonie s divadlem hrála cimbálovka. | Foto: ČTK

Zřizovací listina zahrnuje i úpravu majetkových poměrů. Proti fúzi obou organizací dlouhodobě vystupovali odboráři z filharmonie. Podle nich bude mít krok pro filharmonii negativní důsledky.

Olomoučtí radní se rozhodli sjednotit orchestr a třísouborové divadlo především z ekonomických důvodů. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, která sloučení doporučuje jako cestu k úsporám a efektivitě provozu. Příspěvková organizace Moravská filharmonie Olomouc bude v rámci této restrukturalizace formálně sloučena do příspěvkové organizace Moravské divadlo Olomouc.

Houslistka hraje před zasedací místností největšího olomouckého zastupitelského klubu, hnutí ANO.
Houslistka hraje před zasedací místností největšího olomouckého zastupitelského klubu, hnutí ANO. | Foto: ČTK

"Na příspěvkovou organizaci Moravské divadlo Olomouc zároveň, jako na organizaci přejímající, přejde veškerý majetek, práva a závazky příspěvkové organizace Moravská filharmonie Olomouc, to znamená mimo jiné i zaměstnanecké smlouvy, kolektivní smlouvy a další," uvedl primátorův náměstek Viktor Tichák zvolený za Piráty.

Podle něj budou i po sloučení divadla a filharmonie zachovány oba nynější orchestry, což garantuje zřizovací listina nástupnické organizace. Opoziční zastupitelka Markéta Záleská z koalice Spolu považuje sloučení divadla a filharmonie za špatně připravený experiment, který není podložen ekonomickými daty. Podle ní zastupitelům chybí vyčíslení nákladů fúze. Dle náměstka Ticháka je proces dobře připravený a podepřený analýzou.

Zastupitele v pondělí ráno při příchodu do budovy magistrátu vítali filharmonici, kteří dali dohromady cimbálovku a malou dechovku. Příchozím rozdávali koláčky a letáky s informacemi, proč se sloučením nesouhlasí. Odboráři se mimo jiné obávají možného propouštění členů orchestru.

Iniciátor sloučení, pirátský náměstek primátora Viktor Tichák, prochází kolem protestujících.
Iniciátor sloučení, pirátský náměstek primátora Viktor Tichák, prochází kolem protestujících. | Foto: ČTK

Ředitel orchestru Jonáš Harman již dříve řekl, že byť se do zřizovací listiny podařila dostat většina věcí, které zavdávají šanci na garance, neřeší nastavení dlouhodobého a předvídatelného financování. "Všechny umělecké soubory i budoucí management tak v nové instituci čeká ještě dlouhá a komplikovaná cesta evoluce, která bohužel přinejmenším s sebou ponese velkou nejistotu, což zejména v živém a výkonném umění není rozhodne dobře," uvedl Harman.

Na dodržování zřizovací listiny, která garantuje zachování autonomie značek obou institucí, ze které mají obavy především odboráři filharmonie, má dohlížet sedmičlenná garanční rada. Podle města nebude chod filharmonie ani divadla ve společné instituci ohrožen, zachovány mají být oba orchestry, včetně jejich značky, vizuální identity a dlouholeté historie.

Podle náměstka Ticháka není v plánu ani propouštění. O personálních záležitostech by mělo jednat vedení nové příspěvkové organizace s odboráři. Na pozici ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy