Nejlepší hudební text je od U2

BBC
20. 4. 2006 10:00
Londýn - V hlasování o nejoblíbenější hudební text ve Velké Británii zvítězil verš z hitu One, který v roce 1992 natočili U2.
Foto: Reuters

Verš "One life, with each other, sisters, brothers" ("Jeden život, jeden s druhým, sestry, bratři") obsadil první místo v anketě hudebního kanálu VH1, které se zúčastnilo na 13 tisíc hlasujících.

Skladba při své premiéře zaujala na britském žebříčku sedmé místo, ale nová verze, v níž jako host vystupuje Mary J. Bligeová, nedávno pronikla až na druhou příčku.

Infobox

Prvních pět textů v anketě VH1:

  1. 1. U2 - One. "Jeden život, jeden s druhým, sestry, bratři."
  2. 2. The Smiths - How Soon is Now? "Takže jdeš, stojíš na vlastních nohou, odcházíš sám, jdeš domů, pláčeš a chceš umřít."
  3. 3. Nirvana - Smells Like Teen Spirit. "Připadám si pitomej a nakažlivej, tak jsme tady, bavte nás."
  4. 4. Bob Marley - Redemption Song. "Vymaňte se z duševního otroctví, naši mysl nemůže osvobodit nikdo jiný než my sami, nemějte strach o atomovou energii, protože nikdo z nich nedokáže zastavit čas."
  5. 5. Coldplay - Yellow. "Podívej na hvězdy, jak pro tebe září."

Stříbrnou pozici v anketě obsadil text ke skladbě How Soon is Now? v podání The Smiths, na bronzovou příčku se vyšplhal verš z hitu Smells Like Teen Spirit od skupiny Nirvana. 
 
Výzva Boba Marleye, abychom osvobodili svou mysl, zajistila jeho skladbě Redemption Song čtvrté místo. Na pátou příčku pak dosáhl hit Yellow od skupiny Coldplay.

V první desítce dále figurují památné "hlášky" Eminema, Robbieho Williamse, The Who, Radiohead a Marvina Gaye. Lennonova Imagine se tentokrát neumístila ani v první dvacítce, přestože v roce 1999 v podobné anketě zvítězila.

 

Právě se děje

Další zprávy