Nejdřív se na Pink pískalo, pak přišly davy

Roman Staněk
11. 8. 2007 13:08
Páteční Sziget: vlká bouřka a bodysurfing na klezmer

Sziget - Čtvrtý den největšího festivalu ve střední Evropě představil trochu popíku, trochu elektra a dávku šílenství. A právě britským The Madness a starému alžírskému "pankáčovi" Rachidu Tahovi konkuroval jediný český zástupce pátečního dne, Gipsy.cz.

Ale od začátku. Na prosluněném hlavním pódiu zahájili program veselí ukrajinští emigranti Gogol Bordello. Kapela, která na podzim vystoupí v Paláci Akropolis,  předvedla, že je po vydání nové desky Super Taranta! ve skvělé formě. Přebuzené basy a špatně nazvučená akustická kytara "cikána" Eugena Hutze sice trochu kazily zážitek, přesto tato gipsy-punková formace dokázala strhnout na 30 tisíc lidí.

Při vystoupení jeho formace svítilo sluníčko a lidi se dobře bavili...
Při vystoupení jeho formace svítilo sluníčko a lidi se dobře bavili... | Foto: Reuters

Odpoledne se projevil první lehčí organizátorský kiks: natěšené, cikánskopunkovými melodiemi rozohněné publikum polil kyselinou acidhousový DJ Laurent Garnier. Osobnost elektronické scény sledoval už jen zlomek diváků - Garnier by si na svůj temný set zasloužíl pozdní noční hodiny, a ne prosluněný den.

Když maďarský moderátor vyjmenovával kapely, které toho dne vystoupí na Szigetu, u jména Pink se ozval až mírně ohromující pískot. Že by lidé americkou "holku" bojkotovali? Ale kdepak!

Na Pink dorazilo zatím zřejmě nejvíc diváků, obří areál pod hlavním pódiem byl naplněn k prasknutí, další lidé stáli i po stranách; můj osobní odhad je, že na osmadvacetiletou Alecii Moore, která zahrála většinu singlů své kariéry, se přišlo podívat přes 60 tisíc lidí.

Už ve čtvrtek pršelo - někteří to přivítali s radostí
Už ve čtvrtek pršelo - někteří to přivítali s radostí | Foto: Reuters

Pink byla poslední širokospektrální zpěvačka, další páteční program už se nesl víc na žánrových vlnách. Jamajskoamerická formace SKAtalites na úkor názvu hrála hlavně reggae a potěšila všechny bobmarleyovce, kteří se sem sjeli z celé Evropy.

Zato s dalším, u nás dobře známým zpěvákem Rachidem Tahou, to veselé nebylo. Moc se nepředvedl, spíše chodil po pódiu, vyplazoval jazyk a nechával zpívat kolegy z kapely. Lidé houfně odcházeli.

Festivalovou noc nad Dunajem navštívila bouřka a silný déšť; kde byly ještě odpoledne chodníčky a louka, v noci se objevilo jedno velké bahniště. Pořadatelé vydali varování, že díky silným přívalovým dešťům na horním toku stoupá hladina Duny, jak se v Maďarsku říká Dunaji - a proto je možné, že některé níže položené stany odnese proud.

Déšť byl skutečně silný a vytrvalý, což mohlo těšit hlavně kapely, které hrály ve stanech. Měly plno a bylo se na co dívat. Amsterdam Klezmer Band dokázal publikum tak vyhecovat, až je museli uklidňovat pořadatelé a ochranka. V jedné chvíli bylo v davu několik "bodysurfařů" najednou - to holandská kapela s ukrajinským zpěvákem zřejmě ještě nezažila.

 

Právě se děje

Další zprávy