Na zahájení letošního festivalu Smetanova Litomyšl přijede prezident Pavel

ČTK ČTK
8. 6. 2023 18:26
Na zahájení letošního festivalu Smetanova Litomyšl přijede prezident Pavel

Na zahájení letošního 65. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl přijede prezident Petr Pavel. Festival odstartuje 15. června Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem, uvede Scherzo z Triumfální symfonie Bedřicha Smetany, spolu s klavíristou Kirillem Gersteinem Koncert c moll pro klavír a orchestr č. 2 Sergeje Rachmaninova a na závěr Slovanské rapsodie Antonína Dvořáka. Organizátoři to dnes uvedli v tiskové zprávě zveřejněné na webu festivalu. Z důvodu generální opravy litomyšlského zámku se letos musí festival obejít bez své hlavní scény - zámeckého nádvoří. Jako náhradní prostor pořadatelé zvolili multifunkční halu. Festival potrvá do 2. července.

"Litomyšlský zimní stadion nebyl budován jako multifunkční hala, připravit jej proto nebylo úplně jednoduché," řekl dnes novinářům ředitel festivalu Jan Pikna. Podle něj pomohla mimořádným darem Česká spořitelna, dlouholetý generální partner festivalu. "Diváci by neměli mít pocit provizorního řešení, naopak by měli zaznamenat také výhody a možnosti nového prostoru," dodal na setkání s novináři tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Festivalová hala se tak stane zároveň galerií s díly Jiřího Davida a Alfonse Muchy.

Veřejnost se bude moci s halou seznámit při "generálkovém koncertu" 13. června. Přístupný je zdarma, rezervace je ale naplněna do maximální kapacity, zejména mladými lidmi, uvedl dnes umělecký ředitel Vojtěch Stříteský. Celkově je třetina vstupenek na představení vyprodaná, jedna třetina má ještě velkou volnou kapacitu, uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy