Na Letní filmovou školu dorazilo 6 tisíc lidí. Téma příštího roku: Ingmar Bergman

ČTK ČTK
7. 8. 2017 12:55
Letošní, v pořadí již 43. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti navštívilo i přes velká horka 6000 lidí, což je od loňského roku mírný nárůst. Na ročník věnovaný švédské kinematografii naváže v roce 2018 pocta Ingmaru Bergmanovi, jenž by oslavil 100 let. Připomínat se bude také výročí založení Československa.
Fronta před kinem Hvězda v centru festivalového dění. Letos dorazilo 6 tisíc lidí.
Fronta před kinem Hvězda v centru festivalového dění. Letos dorazilo 6 tisíc lidí. | Foto: Marek Malůšek

Letní filmovou školu (LFŠ) v Uherském Hradišti letos navštívilo podle organizátorů 6000 lidí, což je o 300 víc než loni. 43. ročník devítidenní "filmovky" uvedl 216 filmů. Odborná část nabídla 58 akcí.

V kině Hvězda se jako bonus na zakončení LFŠ promítaly snímky, které vybralo vedení festivalu. Došlo i na Prioritu od Daniela Bergmana. Syn známého švédského režiséra Ingmara Bergmana filmovou školu, která se letos soustředila na švédskou kinematografii, navštívil.

"Byl tady jako jeden z našich hlavních hostů v předtuše roku 2018, kdy bude bergmanovské výročí a i my se budeme na filmovce Ingmaru Bergmanovi věnovat," řekla ředitelka festivalu Radana Korená. Příští rok uplyne sto let od narození Ingmara Bergmana.

Asociace českých filmových klubů, jež LFŠ pořádá, udělila na přehlídce pět výročních cen. Cenu dostali režisér Jan Svěrák, jehož poslední snímek Po strništi bos se na LFŠ promítal v předpremiéře, herečka Magda Vášáryová, švédský režisér Jan Troell, polský režisér Wojciech Smarzowski a in memoriam Radovan Novotný z filmového klubu v Novém Boru.

Nový projekt "LFŠ uvádí" vyhrála na základě diváckého hlasování britská gay romance Na konci světa, již bylo možné vidět i na festivalu v Karlových Varech (přečtěte si recenzi) a uspěla na festivalu v Sundance. 

Příští, 44. ročník LFŠ se uskuteční od 27. července do 5. srpna. Kromě Ingmara Bergmana připomene také stoleté výročí vzniku republiky. Organizátoři výročí věnují speciální sekci.

 

Právě se děje

Další zprávy