Na komiksových cenách Muriel může opět uspět Matocha s Prašinou

ČTK ČTK
23. 1. 2023 18:11
Na komiksových cenách Muriel může opět uspět Matocha s Prašinou

Pořadatelé komiksových cen Muriel vyhlásili nominace v osmi kategoriích. Tři z celkových 24 obdržely sešity nazvané Prašina: Křídový panáček, volně navazující na populární sérii Prašina. Uspět mohou v kategorii nejlepší scénář, nejlepší kresba a nejlepší komiks pro děti. Výsledky organizátoři oznámí 21. února, sdělil Pavel Mandys z pořádající České akademie komiksu.

Křídový panáček se odehrává dva roky po knižní trilogii Prašina, kdy se do tajemné stejnojmenné čtvrti dostaly jeřáby neúprosně bourající staré domy. Scenárista Vojtěch Matocha rozvíjí napínavé pátrání mladíka Vaška, který odhaluje skryté záhady spojené s temným žhářem, podivnými symboly na stěnách nebo tajemnými uličkami. Akademie na cenu navrhla také Karla Osohu za výtvarnou stránku komiksu. U nominace Prašiny v kategorii komiksu pro děti uvedla, že představuje možná nejoriginálnější a nejosobitější pokus o domácí sešitovou sérii.

Na nejlepší komiksovou knihu je dále nominován titul Hrnečku vař autorky Kateřiny Čupové. Ta ve své druhé autorské knize dle hodnotitelů suverénně mísí tradici českých pohádek se světem superhrdinů i motivy japonských žánrů o monstrech. Hrnečku vař může uspět také v kategorii nejlepší komiks pro děti. Kateřina Čupová je nominována rovněž v kategorii nejlepší krátký komiks s titulem Podkova potkává Haha-Bimbi, v němž rozvíjí jindy výhradně chlapecký svět Jaroslava Foglara a přináší první dobrodružství dvou nejvýraznějších dívčích postav z komiksu Rychlé šípy.

Na titul nejlepší komiksová kniha aspiruje též kniha Jeana-Gasparda Páleníčka nazvaná Iogi. Projekt, na němž se podíleli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ze Západočeské univerzity v Plzni, vznikl na základě scénářů básníka a znalce Japonska Páleníčka. Výsledkem je povídkový portrét jedné tokijské čtvrti, jenž se vyhýbá klišé. Také Iogi má ještě další nominaci, a to v kategorii nejlepší scénář. Část knihy nazvaná Undercurrent, kterou kresebně doprovodil Matěj Kolář, je nominována v kategorii nejlepší krátký komiks.

 

Právě se děje

Další zprávy