MTV má černošky na vodítku a skandál

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 8. 2006 11:30
Los Angeles - Hudební stanice čelí obvinění z degradace za to, že v novém seriálu ukázala černošky chodící po čtyřech na vodítku a močící na podlahu.

Scéna se objevila v jedné epizod animovaného seriálu Where My Dogs At? -  a záhy MTV vynesla narčení z rasismu i misogynství.

Půlhodinová show si dělá legraci ze skutečných celebrit a hollywoodské pop-kultury, jak ji vidí a komentují dva zatoulaní psi, buldok Woofie a bígl Buddy. Namluvili je černošský komik Tracy Morgan a Jeffrey Ross. Cílem vtipkování v duchu South Parku se už stali Paris Hiltonová, Arnold Schwarzenegger, Eminem, Whitney Houstonová, Brad Pitt, Ben Affleck nebo Donald Trump.

Snoop Dogg
Snoop Dogg | Foto: Aktuálně.cz

Úvodní řadu osmi epizod vysílá MTV2. Inkriminovaný díl Woofie miluje Snoopa tu byl poprvé k vidění 1. července: rapová hvězda Snoop Dogg v ní přichází do zverimexu a na vodítku si vede dvě černošky v bikinách, které poskakují po čtyřech. Na konci výjevu pak rapper v gumových rukavicích odstraňuje exkrementy, které po jedné z dam zůstaly na podlaze.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"V podstatě to je parodie na současné vystupování Snoop Dogga s ženami s obojky kolem krku a řetězy," hájila se MTV, která právě slaví 25. narozeniny. Podle kritiků ale prokázala opravdu malý smysl pro odhad situace, když týdenní seriál Where My Dogs At? nasadila v sobotu o půl jedné odpoledne, kdy se dívá řada dětí.

"Jen to posiluje negativní obraz žen. Dětem je tím podsouváno, že všechny jsou kurvy a prostitutky," říká Paul Porter, zakladatel IndustryEars.com - konsorcia odborníků z vysílacího průmyslu, které monitoruje a kritizuje obsah médií. "Za deset let, co monituruji dětské programy, jsem nikdy neviděl nic tak nepřípustného."

Michael Jackson v Where My Dogs At?
Michael Jackson v Where My Dogs At? | Foto: MTV2

I společnost Viacom, vlastník MTV, už vydala prohlášení, v němž obhajuje pořad jako společenskou satiru. Ředitelkou společnosti je Afroameričanka Christina Normanová

Několik prominentních Afroameričanů, včetně sloupaře deníku New York Daily News Stanley Croucha, sekvenci označilo za misogynskou, rasistickou a ponižující. Zpochybnili upřímnost tvrzení stanice, že si scénka střílela z rapperova chování. 

Where My Dogs At?
Where My Dogs At? | Foto: MTV2

Crouch ve svém sloupku napsal, že to jen odpovídá duchu gangsta videoklipů, které MTV vysílá do celého světa jako "pravou černošskou kulturu".

Show je vysílána s doporučením, že je nevhodná pro děti pod 14 let. První řadu sleduje odhadem 17,2 milionu diváků. Až do minulého týdne byla inkriminovaná epizoda ke stažení na MTV.com, o víkendu už byla odstraněna.

 

Právě se děje

Další zprávy