Mobilní pracoviště české Národní knihovny pomůže Ukrajincům ochránit knihy

21. 11. 2023 12:55
Mobilní pracoviště české Národní knihovny pomůže Ukrajincům ochránit knihy

Národní knihovna poskytne Ukrajině dvě mobilní pracoviště, která napadené zemi pomohou ochránit ohrožené knihy. V úterý to oznámil ministr kultury Martin Baxa z ODS. První pracoviště předá do poloviny příštího roku, bude stát 10 až 12 milionů korun a kromě republiky na něj přispějí mecenáš Libor Winkler, rodinná nadace podnikatele Karla Komárka nebo Moravské naftové doly. Na druhou mobilní stanici stát spustil veřejnou sbírku.

Projekt se jmenuje Archa a reaguje na fakt, že Rusové po invazi na Ukrajinu začali ničit její kulturní dědictví. "Rusko útočí na kostely, knihovny, muzea, archivy, divadla, památky, na objekty, které nepředstavují vojenskou hrozbu," upozorňuje Jevhen Kuleša, rada pro politické otázky z ukrajinské ambasády. Podle něj Rusové od začátku agrese poškodili nebo zničili více než 1700 objektů kulturní infrastruktury včetně asi 850 památek.

První mobilní pracoviště, které dodá Česko, obsahuje přístroje na průzkum stavu knih, na vakuové balení svazků poškozených vodou nebo na očistu knih, stejně jako ochranné pomůcky, chemické látky či filtrační látky. Stanice má po Ukrajině putovat dle potřeby tamních institucí. Po skončení války by se zařízení mělo vrátit do Česka a pomáhat při případných přírodních katastrofách typu povodní.

Druhé pracoviště má výhledově sloužit k digitalizaci ohrožených děl a vyjde zhruba na 12 milionů korun. Lidé na něj mohou přispět skrze web www.zapojmeukrajinu.cz, sbírku organizuje Nadační fond pro Ukrajinu založený podnikatelem Daliborem Dědkem. "Dar na tento projekt je odečitatelný z daní. Snad tato informace ke konci roku přesvědčí dárce, aby si tímto způsobem snížili daňový základ," doplňuje šéf kampaně Martin Ondráček známý z projektu Dárek pro Putina, v jehož rámci občané přispívají na nákup zbraní pro Ukrajinu.

"Ukrajina brání svou podstatu a je těžké nacházet sílu věnovat se jiným aktivitám, než je obrana státu a pouhé přežití," přiznává Jevhen Kuleša z ukrajinské ambasády. "Naše kultura je ale tím, co nás formuje a odlišuje od těch, kteří o nás chtějí rozhodovat. Rádi bychom České republice a všem, kdo pomáhají, poděkovali. Zvítězíme a nikdy na tu pomoc nezapomeneme," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy