Rozložíš paměť. Ortenovu cenu získal debutový román Marka Torčíka

ČTK ČTK
15. 5. 2024 22:10
Laureátem 37. ročníku Ceny Jiřího Ortena, udělované talentovaným autorům do 30 let, se stal spisovatel a básník Marek Torčík. Uspěl se svým debutovým románem nazvaným Rozložíš paměť, který vydalo nakladatelství Paseka a letos už získal Magnesia Literu v kategorii próza.
Marek Torčík s vítěznou knihu Rozložíš paměť v Zrcadlové kapli Klementina.
Marek Torčík s vítěznou knihu Rozložíš paměť v Zrcadlové kapli Klementina. | Foto: ČTK

Oceněná kniha vzešla z 29 přihlášených titulů. Zástupci pořádajícího Svazu českých knihkupců a nakladatelů vítěze oznámili tuto středu večer v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu, záznam lze vidět na YouTube.

Autor zaujal porotu literárně přesvědčivým vyprávěním mladého muže, jehož jinakost naráží na předsudky a stereotypy nejen nejbližších, ale také na nepochopení maloměstského světa, v němž vyrůstá.

Kniha byla nominovaná mimo jiné za "z paměti se tu vynořující vzpomínky na dětství, šikanu, bolest z odmítnutí, ponížení i ran, na lásku, strach i přijetí vlastních stínů - které zdařile evokují nejen individuální lidský osud, ale i dosud spíše přehlížené problémy současné společnosti", uvedla porota. Tu letos vedla literární historička a kritička Alena Šidáková Fialová. "Opravdu jsme šli po literární kvalitě, ne po tématu a společenském přesahu, i když i to je fajn. A už vůbec nás nezajímá ten mediální ohlas, to byla až sekundární věc," upřesnila Šidáková Fialová na středečním ceremoniálu, čím se s kolegy řídila.

Torčík je básník, spisovatel a publicista. Pochází z Přerova, žije v Praze, kde vystudoval anglofonní literatury a kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2016 vydal básnickou sbírku Rhizomy.

"Když jsem Rozložíš paměť psal, neustále jsem narážel na nemožnost alespoň na chvíli nahlédnout druhým lidem do hlavy. Ta kniha se pro mě stala pokusem něco takového udělat. Při psaní mě zajímaly mezery mezi 'já' a druhými lidmi, mezery ztělesněné traumaty, třídními i společenskými rozdíly, nebo jen zkreslenými vzpomínkami. Chtěl jsem, aby v knize nebyly žádné záporné postavy, jen skuteční lidé, kteří stejně jako já sám dělají chyby," řekl Torčík.

Marek Torčík s Cenou Jiřího Ortena.
Marek Torčík s Cenou Jiřího Ortena. | Foto: ČTK

Kromě něj byly nominovány básnické sbírky Flavedo od Vasiliose Chaleplise a Dům U Orobinců autora Ondřeje Krystyníka. Všichni tři nominovaní se představí ještě 25. května na pražském festivalu Svět knihy.

Další čtyři knihy zaujaly porotu natolik, že ačkoli je nezahrnula mezi finalisty, doporučuje je veřejnosti k přečtení. Jde o publikaci Hany Ditrichové nazvanou Pokojně, Na cestu zpět si zapínám skryté titulky od Eleny Pecenové, sbírku Marie Jehličkové Hořím v kameni a knihu autorky Marto Kelbl s názvem Ani holka, ani kluk.

Cena Jiřího Ortena je udělována od roku 1987, mezi její laureáty patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Petra Hůlová nebo třeba Sára Vybíralová. Ocenění je spojeno s finanční prémií pro vítěze ve výši 50 tisíc korun a stejně jako v minulém ročníku budou částkou 10 tisíc korun odměněni také dva další nominovaní. Vloni vyhrál Filip Klega s undergroundovou básnickou sbírku Andrstán.

 

Právě se děje

Další zprávy