Lustr si posvítí na zajímavé tuzemské ilustrátory. Přijede i výtvarnice, která kreslila pro CNN

Hana Slívová Hana Slívová
20. 9. 2017 6:00
Kdo chce mít přehled o tom nejlepším ze současné tuzemské ilustrace, ten by neměl chybět na čtvrtém ročníku festivalu Lustr, jenž mezi 22. a 28. zářím v pražském prostoru FF UK v Hybernské ulici představí práce čtyř desítek výtvarníků. Přivítá také úspěšné hosty ze zahraničí, kteří se se zájemci podělí o své zkušenosti. Festival kromě výstavy každý den nabídne i různé workshopy a akce pro děti i dospělé. Festival pořádá spolek Czech illustrators ve spolupráci s knihkupectvím PageFive.
Ilustrace Slovenky Martiny Paukové, kterou CNN použila ve videu o plýtvání vodou. Pauková na Lustru povede master class. | Video: Vimeo / Agent Pekka

Sedmidenní oslava ilustrace, tak o festivalu Lustr mluví jeho pořadatelé. V pražské Hybernské ulici letos představí čtyři desítky ilustrátorů převážně z České republiky, kteří prošli "kvalifikačním sítem". To znamená, že jejich práce je v očích pořadatelů zajímavá a originální.

Festival ilustrace Lustr 2017

Hybernská 4, Praha 1
Termín: 22. - 28. 9.
Otevřeno: 10:00 - 20:00
Vstupné: V předprodeji 180 Kč, na místě 200 Kč. Vstupenky platí po celou dobu festivalu na výstavu, promítání a přednášky. Workshopy jsou symbolicky zpoplatněny zvlášť.

Návštěvníci se mohou těšit na stálice - Michala Bačáka a jeho "puntičkářské" kresby, z nichž doslova přechází zrak, oblíbenou autorku komiksů Toy Box nebo žádané ilustrátory Marii Makeevu a duo Tomski & Polanski. Doplní je i prezentace pražské UMPRUM a také obrázky několika festivalových nováčků.

V plánu jsou i diskuse se zahraničními hosty. Do Prahy přijede Slovenka Martina Pauková, která se věnuje radostným plošným vektorovým ilustracím. Pracovala pro CNN, Google či Pull & Bear a na Lustru povede master class o tom, jak rozhýbat vlastní mysl tak, aby se dalo hravě zpracovat i zdánlivě těžké zadání.

Francouz Jonathan Vermersch, jenž kombinuje digitální svět s kresebnou linkou a odvážnou barevností, v praxi ukáže, jak se přestat stydět dát na papír vlastní nápad.

Blog plný tutoriálů a také nomádský život v různých zemích představí španělský ilustrátor a animátor Magoz, který poradí, jak nastartovat ilustrátorskou kariéru.

Přednášky a diskuse s hosty ze zahraničí jsou určené profesionálům i zájemcům o obor z řad amatérů. Ti, kteří si chtějí prostě jen tak "něco zkusit", mohou zajít třeba na pondělní workshop krasopísma s Karolínou Strykovou.

 

Právě se děje

Další zprávy