Píše o fiktivním království. Cervantesovu cenu převezme Luis Mateo Díez

Kultura AP, Kultura, EFE
8. 11. 2023 13:20
Cervantesovu cenu dostane jedenaosmdesátiletý Luis Mateo Díez. Nejvýznamnější španělské literární ocenění přebere za účasti krále Filipa VI. jako tradičně 23. dubna, kdy si země připomene výročí úmrtí Miguela de Cervantese, tedy autora Dona Quijota. Informovala o tom agentura AP.
Luis Mateo Díez (na snímku z tohoto týdne) přijel v roce 2005 do Česka.
Luis Mateo Díez (na snímku z tohoto týdne) přijel v roce 2005 do Česka. | Foto: Profimedia.cz

Podle španělského ministra kultury Miquela Iceta je laureát "jedním z největších světových vypravěčů píšících španělsky, duchovním pokračovatelem Cervantese a stvořitelem imaginárních světu". Ocenění doprovází šek na 125 tisíc eur, v přepočtu asi tři miliony korun.

Luis Mateo Díez se narodil v oblasti Villablino, která se nachází na severozápadě země v provincii León a má zhruba deset tisíc obyvatel. Debutoval roku 1973 sbírkou povídek Memorial de hierbas. Dnes je autorem více než padesáti děl.

Podle agentury AP proslul surreálnými, snovými příběhy zasazenými do fiktivního království Celama, metaforicky zrcadlícího úpadek venkovského světa. Naposledy vloni sem zařadil knihu 38 krátkých příběhů nazvanou Celama (un recuento).

Za romány La fuente de la edad a La ruina del cielo z let 1986 a 2000 se mu podařilo hned dvakrát získat jak významné ocenění Premio de la Crítica, tak i srovnatelně důležité Premio Nacional de Narrativa. Prozaik, jehož stěžejními tématy jsou podle agentury EFE představivost, paměť a jazyk, se před třemi roky stal i držitelem Národní ceny za španělskou literaturu.

Luis Mateo Díez v roce 2005 navštívil také Česko, když se otevírala pobočka Cervantesova institutu v Praze. Hned druhý den tu přednášel o Donu Quijotovi. Český rozhlas Vltava později zdramatizoval jednu Díezovu povídku, jinak z jeho děl v českém překladu dosud nic nevyšlo. Stejně tak je autor jen minimálně znám v anglickojazyčném světě.

Vloni Cervantesovu cenu obdržel venezuelský básník Rafael Cadenas.

 

Právě se děje

Další zprávy