Zemřela historička Hélène Carrère, první žena v čele Francouzské akademie

ČTK ČTK
5. 8. 2023 22:32
Zemřela historička Hélène Carrère, první žena v čele Francouzské akademie

Ve věku 94 let tuto sobotu v Paříži zemřela Hélène Carrère d'Encausse, která byla roku 1999 jako první žena zvolena do čela prestižní Francouzské akademie. O úmrtí informovala agentura AFP.

"Její odkaz zůstane nesmrtelný," uvedl prezident Emmanuel Macron. Rovněž exprezident Nikolas Sarkozy ji označil za "skvělou historičku" a ženu, která zasvětila život obraně francouzského jazyka i kultury. Za "velkou dámu literatury a umění" zesnulou považuje exministr kultury a školství Jack Lang.

Historička se specializovala na Rusko a bývalý Sovětský svaz, odkud pocházeli její rodiče. Narodila se v Paříži 6. července 1929 jako Hélene Zurabišvili, byla dcerou emigrantského gruzínského filozofa a ruské matky. Vydala dvě desítky knih, většinou o Rusku. V jedné už roku 1978 předpověděla rozpad Sovětského svazu. Byla rovněž autorkou životopisů Vladimira Iljiče Lenina, Josifa Vissarionoviče Stalina či carevny Kateřiny II. Roku 2009 předala Světovou cenu Nadace Simone a Cina Del Ducaových za celoživotní dílo Milanu Kunderovi, jehož označila za velikána.

 

Právě se děje

Další zprávy