Za román Trottel získal česko-německý autor Jan Faktor významnou cenu

ČTK ČTK
27. 9. 2022 14:12
Česko-německý spisovatel Jan Faktor získal za román Trottel (Blbec) Literární cenu Wilhelma Raabeho. V úterý to oznámilo dolnosaské město Braunschweig, jež ji sponzoruje s německým rozhlasem Deutschlandfunk. Součástí ocenění pojmenovaného po německém prozaikovi, které Faktor převezme 6. listopadu, je i finanční prémie ve výši 30 tisíc eur, v přepočtu asi 740 tisíc korun.
Česko-německý autor Jan Faktor (na snímku v roce 2010 při návštěvě Prahy)
Česko-německý autor Jan Faktor (na snímku v roce 2010 při návštěvě Prahy) | Foto: Martin Svozílek

"Jan Faktor přivádí tradiční žánr pikareskního románu k explozi. Jako trotl, jak zní titul díla, vypráví svůj život, ale divočeji, přehnaněji a radikálněji, než by si člověk dokázal představit. Vzniklo tak dílo ohromující síly," uvedla komise, ve které usedli zástupci města a médií včetně rozhlasu Deutschlandfunk, deníků Frankfurter Allgemeine Zeitung a Die Zeit nebo televizní stanice 3sat.

S románem Trottel, který vyšel letos 8. září, se Faktor dostal i do užší nominace na Německou knižní cenu. Zda uspěje, bude známo 17. října před začátkem Frankfurtského knižního veletrhu.

V centru knihy stojí vypravěč, spisovatel a rodilý Čech a nadaný blb, uvádí nakladatelství Kiepenheuer & Witsch, které ji vydalo. Příběh začíná v Praze po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Místo studia informatiky se muž nudí v kanceláři a po setkání s "teutonskou hordou" se rozhodne k "emigraci" do východního Berlína. Zde se dostává do podivného politického undergroundu ve čtvrti Prenzlauer Berg, zakládá rodinu a nehledě na pravidla vybavuje svůj squatový byt vanou. Také objevuje vášeň pro kapelu Rammstein.

Jan Faktor, který od konce 70. let žije v Německu, byl na Německou knižní cenu nominován již v roce 2010. Tehdy se s románem Jiříkovy starosti o minulost dostal do finálového užšího výběru. Na toto dílo upozornila i porota rozhodující o Literární ceně Wilhelma Raabeho, která ho označila za úvod Faktorova autobiografického projektu.

V roce 2010 byl Faktor nominován i na Cenu Lipského knižního veletrhu, v roce 2005 získal Cenu Alfreda Döblina za rukopis románu Schornstein.

 

Právě se děje

Další zprávy