Spisovatelka Dangarembga je nevinná, rozhodl soud v Zimbabwe

ČTK / Reuters
8. 5. 2023 16:48
Spisovatelka Dangarembga je nevinná, rozhodl soud v Zimbabwe

Soud v Zimbabwe tuto neděli v odvolacím procesu zprostil viny spisovatelku Tsitsi Dangarembga, která byla obžalovaná kvůli protivládnímu protestu v roce 2020. Informovala o tom agentura Reuters. Držitelce Mírové ceny německých knihkupců, jež roku 2003 navštívila pražský veletrh Svět knihy, vloni soud první instance udělil půlroční podmíněný trest a pokutu.

Čtyřiašedesátiletá spisovatelka patří ke kritikům zimbabwského prezidenta Emmersona Mnangagwy a bojuje proti korupci. Právě protivládní protest v roce 2020, kdy v zemi platila omezení kvůli pandemii covidu-19, vedl k jejímu zatčení a obžalobě. Autorka se sousedkou Julií Barnes tehdy stály u dálnice s transparenty, na nichž bylo anglicky napsáno "Chceme víc - chceme institucionální reformu" a "Propusťte naše novináře - Chceme lepší Zimbabwe pro všechny". To soudu první instance stačilo k tomu, aby spisovatelku odsoudil za narušení veřejného pořádku a podněcování k násilí.

Spolu s autorkou nyní byla osvobozena i její sousedka, novinářka Julie Barnes. K jiným obžalovaným soudy tak mírné nebyly. Vůdce zimbabwské opozice Jacob Ngarivhume, který byl zatčen ve stejný den jako spisovatelka, už minulý týden dostal trest čtyři roky vězení za podněcování k násilí.

 

Právě se děje

Další zprávy