Nezdolný spisovatel. Mírovou cenu německých knihkupců získá Salman Rushdie

ČTK ČTK
19. 6. 2023 12:35
Letošní Mírovou cenu německých knihkupců získá Salman Rushdie. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na správní radu nadace, která britsko-indického spisovatele vyznamenala především za jeho nezdolnost. Rushdie, jenž v pondělí slaví 76. narozeniny, byl loni těžce zraněn při atentátu. Kvůli své tvorbě čelí roky výhrůžkám smrtí.
Spisovatel Salman Rushdie.
Spisovatel Salman Rushdie. | Foto: ČTK/ABACA

Správní rada nadace, která cenu uděluje, toto pondělí ve Frankfurtu nad Mohanem uvedla, že Rushdieho oceňuje za "nezdolnost, schvalování života a to, že svět obohacuje svou radostí z vyprávění". Ocenění bývá tradičně uděleno poslední den mezinárodního knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se koná na podzim.

Rushdie loni v létě utrpěl vážná zranění, když jej muž v USA pobodal přímo na pódiu. Po útoku oslepl na jedno oko a měl poškozené nervy na ruce.

Rushdie se narodil v Indii, od mládí však žil v Británii a má také americké občanství. Jméno držitele Bookerovy ceny za román Děti půlnoci se stalo symbolem boje za svobodu projevu poté, co íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní v roce 1989 vydal pokyn k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu a spisovatel kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí.

Rushdie v prohlášení citovaném správní radou uvedl, že se udělením Mírové ceny německých knihkupců cítí poctěn: "Mohu porotě jen poděkovat za její velkorysost. Vím, jak významné toto ocenění je, a trochu mě děsí seznam předchozích laureátů, k němuž se nyní připojí i mé jméno. Opravdu mě to velmi těší," vzkázal.

Mírovou cenu uděluje spolek německých knihkupců od roku 1950 osobnostem, které významně přispěly k uplatňování myšlenek míru v oblasti literatury, vědy a umění. Mezi laureáty jsou například teolog a lékař Albert Schweitzer, spisovatel Hermann Hesse, filozofové Karl Jaspers a Ernst Bloch či spisovatelka Astrid Lindgrenová. V roce 1989 ji získal ještě jako disident i Václav Havel.

 

Právě se děje

Další zprávy