Pierre Michon převzal Cenu Franze Kafky, předal mu ji Vladimír Železný

ČTK ČTK
23. 10. 2019 0:14
Francouzský spisovatel Pierre Michon si v úterý z Brožíkova sálu Staroměstské radnice v Praze odnesl Cenu Franze Kafky. Bronzovou sošku, která je zmenšeninou Kafkova pražského pomníku od výtvarníka Jaroslava Róny, převzal od předsedy Společnosti Franze Kafky Vladimíra Železného.
Vladimír Železný (vlevo) předává Cenu Franze Kafky Pierru Michonovi.
Vladimír Železný (vlevo) předává Cenu Franze Kafky Pierru Michonovi. | Foto: ČTK

Diplom a šek na 10 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 230 tisíc korun, Michonovi předali zástupci hlavního města. Čtyřiasedmdesátiletý Francouz se stal devatenáctým držitelem této mezinárodní literární ceny.

Do Prahy přijel poprvé, dodnes ji znal jen z Kafkových románů a dalších knih jako město záhad a děsů, fascinoval ho například Golem, jak řekl při ceremoniálu.

Laureátem Ceny Franze Kafky zvolila Michona osmičlenná mezinárodní porota v tajném hlasování, uvedl Železný. Kromě něj o vítězi rozhodovali španělský spisovatel Lorenzo Silva, rakouská autorka Marianne Gruberová nebo literární historik Josef Čermák.

Francouzský zástupce poroty, literární vědec André Derval, pronesl slavnostní řeč. Promluvil o Michonově životě a díle, jeho osobních i spisovatelských inspiracích.

Pierre Michon se narodil roku 1945, svou prvotinu Vies minuscules vydal v 38 letech. Napsal na 20 knih, do češtiny byla přeložena jediná - Opati. V originále vyšla roku 2002.

Cena Franze Kafky je udílena od roku 2001. Může ji získat pouze žijící autor prozaického, básnického nebo dramatického díla, které bylo vydáno knižně a alespoň jedna publikace se dočkala českého překladu.

Mezi nositeli Kafkovy ceny jsou čeští zástupci Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Ivan Wernisch. Cenu získali také tři pozdější laureáti Nobelovy ceny za literaturu: rakouská spisovatelka Elfriede Jelineková, britský autor Harold Pinter a Peter Handke.

Pierru Michonovi v češtině vyšla jen novela Opati.
Pierru Michonovi v češtině vyšla jen novela Opati. | Foto: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy