Nobelista Handke navštívil Bosnu, jednu cenu mu předal Kusturica

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
8. 5. 2021 11:47
Rakouský spisovatel Peter Handke, předloňský nositel Nobelovy ceny za literaturu, v pátek navštívil Banja Luku, správní středisko bosenské Republiky srbské. Z rukou nejvyšších politických představitelů bosenských Srbů převzal vyznamenání. Podle místních médií byl uvítán jako vysoký státní činitel.
Prezidentka Republiky srbské Željka Cvijanovičová vyznamenává Petera Handkeho (úplně vlevo).
Prezidentka Republiky srbské Željka Cvijanovičová vyznamenává Petera Handkeho (úplně vlevo). | Foto: ČTK/PA

"Jsem šťastný, že jsem se vrátil. Je to pro mě významný okamžik," řekl spisovatel podle agentury AP. Republika srbská, tedy jedna ze dvou entit tvořících Bosnu a Hercegovinu, vyznamenala Handkeho za "porozumění, které projevil vůči srbským zájmům", jak uvedla tamní prezidentka Željka Cvijanovičová.

Peter Handke se za válek v bývalé Jugoslávii stavěl na stranu Srbů a podle kritiků bagatelizoval či přímo popíral jimi spáchané válečné zločiny, včetně genocidy ve Srebrenici.

Bosna je od krvavé občanské války v letech 1992 až 1995 rozdělena na Republiku srbskou a Federaci Bosny a Hercegoviny, kterou obývají převážně muslimští Bosňáci a Chorvaté.

Handke je znám zejména jako obdivovatel bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, na jehož pohřbu roku 2006 vystoupil se smuteční řečí pronesenou v srbštině. Miloševiče, který mu v roce 1999 udělil jugoslávský pas, spisovatel také navštívil přímo ve vězení v Haagu, kde politik čelil obžalobě z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti.

Své prosrbské postoje Handke shrnul v knize Zimní cesta k řekám Dunaj, Sáva, Morava a Drina aneb spravedlnost pro Srbsko.

Na protest proti těmto Handkeho postojům v roce 2019 předávací ceremonii Nobelovy ceny za literaturu bojkotovali velvyslanci Kosova, Albánie, Chorvatska a Turecka.

Podle agentury DPA tento pátek Handke navštívil Bosnu poprvé od chvíle, kdy Nobelovku získal.

Z druhého největšího města Banja Luka, kde mu byl udělen "řád za mimořádné zásluhy o Republiku srbskou", zamířil do východobosenského Višegradu, kde z rukou režiséra Emira Kusturici převzal Cenu Ivo Andriče, jugoslávského spisovatele a nositele Nobelovy ceny za rok 1961.

Višegrad byl v létě 1992 dějištěm masakrů, při nichž Srbové povraždili na 3000 muslimských civilistů.

Srbové uctívají Handkeho jako "přítele národa". Naopak bosenské hlavní město Sarajevo, v němž žijí především Bosňáci, spisovatele v roce 2019 prohlásilo za persona non grata.

Proti Handkeho příjezdu tento týden protestovali příbuzní obětí. "Tady jde o otevřené velebení i oslavu zločinů spáchaných jménem ideje, která bohužel nikdy nebyla zcela poražena. V tom smyslu je třeba nahlížet na tuto návštěvu," řekl stanici Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda ředitel památníku srebrenické genocidy Emir Suljagić.

"Je to velebení násilí, které pro nás zpravidla znamená předzvěst násilí v letech či desetiletích před námi," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy