Němci vloni koupili méně knih, největší úspěch měl román Lekce chemie

DPA
5. 1. 2023 8:50
Němci vloni koupili méně knih, největší úspěch měl román Lekce chemie

Knižní trh v sousedním Německu meziročně poklesl o 2,1 procenta, počet prodaných knih byl nižší o 3 procenta. Ve čtvrtek to s odvoláním na Svaz německých knihkupců napsala agentura DPA. Podle ní už knihkupectví vloni nemusela být dlouhá měsíce zavřená jako v roce 2021 kvůli pandemii, díky čemuž jim meziročně stoupl obrat o 4,8 procenta. Celkové prodeje, do nichž se započítávají také údaje z e-shopů jako Amazonu, se však na předpandemickou úroveň ještě nevrátily.

"Rok 2022 byl pro knižní trh náročný," říká Karin Schmidt-Friderichs, prezidentka Svazu německých knihkupců. Podle ní nyní obor čelí další krizi kvůli zpřetrhaným dodavatelským řetězcům, rostoucím nákladům, energetické krizi a razantnímu poklesu prodejů. "Inflace znamená, že i čtenáři si dobře rozmyslí útratu každého eura," dodává prezidentka svazu. Ten přesná čísla zveřejní teprve v létě.

Zatím jen uvedl, že nejprodávanějším románem v Německu za rok 2022 byla Lekce chemie od Američanky Bonnie Garmus, kterou v češtině vydal Ikar. Odehrává se začátkem 60. let minulého století a vypráví o svobodné matce, která kvůli těhotenství po smrti partnera přijde o práci ve výzkumném ústavu a začne vysílat pořad o vaření, v němž vyzývá ženy, aby změnily status quo. Podle knihy nyní vzniká televizní seriál s herečkou Brie Larson v hlavní roli.

 

Právě se děje

Další zprávy