Předčasně udělenou Goncourtovu cenu za prvotinu získal román o Beckettovi

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
11. 5. 2020 18:13
Francouzská Goncourtova akademie v pondělí s předstihem vyhlásila laureáty jarních literárních cen. Učinila tak ve snaze podpořit prodeje při opětovném otevření knihkupectví, donedávna zavřených kvůli epidemii nového typu koronaviru, píše agentura AFP.
Autorka vítězného románu Maylis Besserieová.
Autorka vítězného románu Maylis Besserieová. | Foto: Francesca Mantovani/Gallimard

Nejlepším prvním románem bylo vyhlášeno debutové dílo Maylis Besserieové nazvané Le tiers temps. Knihu, kterou vydalo prestižní nakladatelství Gallimard, inspirovaly poslední dny irského spisovatele, dramatika a držitele Nobelovy ceny za literaturu Samuela Becketta, jenž žil v letech 1906 až 1989.

Samuel Beckett na snímku z roku 1977.
Samuel Beckett na snímku z roku 1977. | Foto: Roger Pic/Bibliothèque nationale de France

Kniha se na pultech ocitla v únoru. V názvu má jméno pařížského pečovatelského zařízení, v němž Beckett skutečně prožil poslední dny. Vzpomínky hlavní postavy na šťastné i strastiplné momenty končícího života se v beletristickém díle mísí s popisem každodenních událostí v domově důchodců.

Osmatřicetiletá autorka románu Maylis Besserieová, která dosud produkovala dokumentární pořady pro stanici France Culture, při psaní využila známých faktů o Beckettově životě. Jinak svou představivost ale neomezovala.

"Vždycky jsem cítila silnou vazbu na Irsko i Beckettovo dílo," vysvětlila v březnovém rozhovoru pro televizi France24. "Zaujaly mě jeho divadelní hry, rytmus jeho jazyka, jakou sílu měly jeho věty. Když jsem zjistila, že skončil v pečovatelském zařízení, napadlo mě, že se jistým způsobem stal jednou ze svých postav," řekla.

"Snažila jsem se proto představit si, nad čím přemýšlel, co se mu honilo hlavou, a proto jsem se rozhodla napsat tu knihu v první osobě, udělat z něj vypravěče," uvedla.

Přestože románový Beckett tak má za sebou stejný život a události jako ten skutečný, zároveň je fiktivní postavou.

Obal vítězného románu Le tiers temps.
Obal vítězného románu Le tiers temps. | Foto: Gallimard

K tomu spisovatelku dovedlo mimo jiné zjištění, že se dochovalo relativně málo rozhovorů s Beckettem, přestože byla publikována například jeho korespondence a známé je i jeho přátelství s Jamesem Joycem, kterému pomáhal při psaní jeho posledního románu Plačky nad Finneganem.

"V Beckettových hrách vždy byla spousta monologů, s tím jsem pracovala," vysvětluje Besserieová, která v jeho hrách zároveň vždy vnímala silný prvek absurdity.

"Stejně tak v pečovatelském zařízení existují různé vztahy s doktory, sestřičkami a všechno to může působit trochu absurdně, jako scéna z divadelní hry. Takže můj Beckett je částečně skutečný a částečně fiktivní. Koncem života nepsal, proto ani v mé knize nepíše a nemusím napodobovat jeho styl. Musela jsem si ale představit, o čem a jak přemýšlel," dodává Maylis Besserieová.

Maylis Besserieová hovoří o posledních dnech Samuela Becketta. | Video: France 24

Porota v pondělí oznámila také laureáty dalších tří kategorií Goncourtových cen. Titul nejlepší novely získala Anne Serreová s dílem Au coeur d'un été tout en or (V srdci jednoho zlatého léta), oceněn byl také režisér a scenárista Thierry Thomas za životopis italského kreslíře komiksů Huga Pratta a Michel Deguy v kategorii poezie.

Jarní Goncourtovy ceny jsou běžně vyhlašovány až v červnu, pořadatelé se ale tentokrát rozhodli pro dřívější termín s cílem sladit oznámení s "velmi očekávaným znovuotevřením knihkupectví a podpořit" jejich provozovatele. Hlavní Goncourtova cena za román bývá udělována na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy