Má osobitou atmosféru. Brněnský byt básníka Kaprála slouží jako literární salon

ČTK ČTK
9. 4. 2023 16:06
V literární salon a dějiště kulturních akcí se změnil byt po básníkovi Zenovi Kaprálovi v brněnské Údolní ulici. Spisovatel zemřel před třemi roky, bylo mu 79 let. První autorská čtení a další akce se v neobvykle zachovalém historickém interiéru přejmenovaném na Rezidenci Café Kaprál konaly loni na podzim.

Program je zatím naplánovaný na každé úterý a čtvrtek, v dubnu se tu představí spisovatelky Petra Hůlová a Anna Beata Háblová nebo performerka Darina Alster s básníkem Adamem Borzičem. V květnu bude následovat diskuse o médiích s novinářem Jakubem Jetmarem u příležitosti křtu nového čísla literárního časopisu Host, v červnu sem zavítá mimo jiné polský literát Hubert Klimko-Dobrzaniecki. Součástí všech akcí je možnost prohlédnout si interiér s architektonickými prvky z 19. i 20. století, starožitnostmi či knihami.

Dům pochází z roku 1880, před druhou světovou válkou v něm žila židovská rodina podnikatele Julia Redlicha. "Jeho byt na Údolní si můžeme představit jako rozsáhlou rezidenci s velkorysou vstupní halou, dvěma společenskými salony, rozměrnou jídelnou se zimní zahradou a ložnicemi, orientovanými do zahrady směrem ke Špilberku," popisuje prostory na webu Rezidence Café Kaprál znalec brněnské architektury Michal Doležel.

Po nástupu nacismu museli Redlichovi byt opustit, čekal je tragický osud obětí holokaustu. Po válce dům připadl státu a městský národní výbor byty pronajímal. Dlouholetým nájemníkem jedné poloviny rozděleného bytu, která dnes tvoří rezidenci, se v 60. letech stal básník Zeno Kaprál a po něm jeho syn. Zachovali a rozvíjeli genius loci, tedy duch místa.

"Brno má své skryté poklady a Kaprálův byt na Údolní ulici je právě jedním z nich. Nikde jinde nenaleznete tak autentickou atmosféru konce 19. století s příměsí osobitého vkusu rodiny, která zde žila," říká Silvie Šeborová, historička umění a manažerka projektu Brno 2028, v jehož rámci byl byt přestavěn na kulturní prostor. "Tento byt jako by byl stvořen k tomu, aby se stal právě literárním salonem," myslí si.

Loňský pilotní program spojený s přeměnou bytu na kulturní prostor se uskutečnil díky kandidatuře Brna na Evropské hlavní město kultury. Město sice nakonec neuspělo, program v rezidenci však pokračuje díky podpoře magistrátu i městské části Brno-střed pod záštitou zdejšího turistického informačního centra.

Na dramaturgii večerů se podílejí zástupci brněnských nakladatelství Host, Druhé město a Větrné mlýny s Moravskou zemskou knihovnou, putovním festivalem Měsíc autorského čtení a od stejnojmenného nakladatelství odděleným literárním časopisem Host. Dlouhodobým cílem je vytvořit v Údolní ulici prostor pro literární, básnické a překladatelské rezidenční pobyty.

 

Právě se děje

Další zprávy