Vzpomínka na Zemi. Čínská bestsellerová sci-fi vrcholí oslavou lidskosti

Markéta Pilátová Markéta Pilátová
27. 9. 2018 16:31
Také u českých čtenářů zarezonovala čínská sci-fi trilogie, jejíž poslední díl právě vyšel pod názvem Vzpomínka na Zemi. Na scénu uvádí nové hrdiny a z každé stránky tryská víra v člověka takového, jak ho viděla doba humanitních učenců.
Sci-fi trilogie Liou Cch'-sina se pyšní doporučením od bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy.
Sci-fi trilogie Liou Cch'-sina se pyšní doporučením od bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. | Foto: Nakladelství Host

Třetím, v českém překladu právě vydaným dílem vrcholí bestsellerová sci-fi trilogie čínského autora Liou Cch'-sina.

Po předešlých knihách Problém tří těles, který se částečně odehrával během čínské kulturní revoluce, a druhém dílu Temný les, jenž zdůrazňoval premisy humanitních věd i astrofyziky, se nyní na pulty knihkupectví dostala Vzpomínka na Zemi. Uzavírá boj pozemšťanů s nepřátelskou planetou Trisolaris.

Tentokrát autor na scénu uvádí dva nové hrdiny: mladého, na rakovinu umírajícího Tchieng-mina a jeho platonickou lásku, leteckou inženýrku z jednadvacátého století Čcheng Sin. Podobně jako protagonista předešlé knihy Luo Ťi nemají předpoklady stát se hybateli děje, zato je spisovatel staví před nejednu osudovou zápletku.

Ve Vzpomínce na Zemi je již běžné nechat se hibernovat, a tak se přenést o několik desítek či stovek let do budoucnosti. Lidé i autor knihy díky tomu dělají dlouhé skoky v čase, tok vyprávění libovolně zrychluje a mísí časové roviny.

Také závěrečný díl trilogie je určen mnohočetnému publiku: dá se číst jako klasická sci-fi, sci-fi detektivka nebo jako kafkovsky laděný existenciální román. Pokud čtenář zvolí tuto optiku, dočte se nejen o různých technických dovednostech pozemšťanů i mimozemšťanů, o výletech do čtvrté dimenze nebo spekulacích na téma rychlost světla. Zejména bude vnímat úzkost z modernity, neustálé hrozby totality a osud jednotlivců, na jejichž bedrech leží úděl lidstva a vůbec sluneční soustavy. 

Autor knihy uvažuje "o věcech, které jsou vyhrazené bohům", a čtenář s ním může plachtit nad neuvěřitelně čtivým, divoce nápaditým příběhem. Nebo se libovolně zastavovat u podstatných událostí, kdy hrdinové řeší nejen technické a fyzikální zádrhele, ale zejména úlohu jednotlivce v dějinách.

Ve třetím díle se donedávna naivně pravdomluvní Trisolarané od pozemšťanů už naučili umění úskoku, klamání tělem a lži. Pozemská a mimozemská civilizace se vzájemně proplétají, mají společné i umění a zdá se, že došlo k multikulturnímu souznění.

Ale planeta Trisolaris čeká na svou příležitost. Ta přichází se jmenováním Čcheng Sin takzvanou strážkyní meče, tedy člověkem, který je v případě útoku Trisolaranů zodpovědný za odvetná opatření.

Čcheng Sin se po probuzení z hibernace ocitá v odlišném světě plném zženštilých mužů, ve společnosti, která upřednostňuje femininní vidění světa. A s ním také víru v humanitní principy, dobro a lásku. Proto také ono tlačítko, zásadně důležité pro ochranu lidstva, střeží žena.

V knize se ale Čcheng Sin musí několikrát rozhodovat osudově a pokaždé je na ni kladena velká zodpovědnost. Její zápas není jen zápasem o lidskost pozemšťanů, ale také jakousi vzpomínkou na éru studené války, na koncept jaderných zbraní a nebezpečí, jež představují pro lidstvo. Také v nové knize lidstvo trvale žije s vědomím takzvaného Temného lesa, tedy vesmíru, v němž každou civilizovanou planetu nepřetržitě ohrožují jiné světy.

Liou Cch'-sin: Vzpomínka na Zemi
Autor fotografie: Nakladelství Host

Liou Cch'-sin: Vzpomínka na Zemi

(Přeložil Aleš Drobek)
Nakladelství Host 2018, 752 stran, 469 korun

Spisovatel do příběhu zařadil i vesmírné pohádky, krásnou část knihy, kdy se čtenář snaží rozlousknout poselství zakódované do tří zdánlivě pohádkových příběhů - zanechal je po sobě jediný lidský špion úspěšně nasazený na planetu Trisolaris. Lidé sice jeho poselství nakonec pochopí, jen nevědí, jak s ním naložit.

Kniha Vzpomínka na Zemi je stejně jako předchozí díly mrazivě temná a zdánlivě apokalyptická, přesto z každé její stránky tryská víra v člověka takového, jak ho viděla doba humanitních učenců a jak ho humanisté ostatně vidí dodnes. Plného možná až naivní lidskosti, slabého a vydaného napospas Temnému lesu, v němž ale navzdory svým slabostem dokáže znovu a znovu přežít.

 

Právě se děje

Další zprávy