Knihy, které chtěl mít u sebe. Kunderův archiv byl převezen z Paříže do Brna

ČTK ČTK
28. 8. 2023 14:28
Téměř tunu knih z pařížského bytu spisovatele Milana Kundery o víkendu přivezli pracovníci Moravské zemské knihovny. Ta sídlí v Brně, autorově rodišti. Už dříve sem přesunuli část romanopiscova archivu a překlady jeho děl do světových jazyků. Nyní k nim přibyla osobní knihovna, kterou si Kundera do posledních chvil nechával. Zemřel 11. července.
Milan Kundera v roce 2010, kdy se v Paříži zúčastnil 20. výročí časopisu La Règle du jeu vedeného jeho přítelem a filozofem Bernardem-Henrim Lévym.
Milan Kundera v roce 2010, kdy se v Paříži zúčastnil 20. výročí časopisu La Règle du jeu vedeného jeho přítelem a filozofem Bernardem-Henrim Lévym. | Foto: AFP / Profimedia.cz

"Jsou to knihy, které četl, které chtěl mít u sebe, ve kterých se inspiroval," říká ředitel knihovny a literární vědec Tomáš Kubíček. "V řadě těch knih jsou poznámky, komentáře, zaškrtnuté pasáže. Je vidět, že spousta jich je propojena s jeho eseji nebo romány," dodává.

Součástí zemské bibliotéky v brněnské Kounicově ulici je nově samostatná Knihovna Milana Kundery, kde se postupně soustředí knihy a dokumenty ze spisovatelovy domácnosti. Na převozu se pracovníci knihovny domlouvali s manželi Kunderovými ještě za spisovatelova života. Součástí domluvy také bylo, že osobní knihovnu si prozaik ponechá, dokud bude moci číst. Několik týdnů po jeho smrti dala vdova Věra Kunderová pokyn k převozu svazků.

"Pro paní Kunderovou to bylo velmi bolestivé, protože samozřejmě to jsou věci, které ji obklopovaly a které ji spojovaly s Milanem Kunderou. V žádném případě nešlo o rutinu, šlo možná o nejtěžší část odvozu," přibližuje Tomáš Kubíček.

Knihy ještě pracovníci knihovny nemají zpracované a spočítané. Vědí ale, že celkem vážily 980 kilogramů. "Odhadem jde asi o 50 metrů knih a časopisů," upřesňuje Kubíček.

Co výběr knih vypoví o Kunderovi jako spisovateli a člověku, je podle něj předčasná otázka. Zodpoví ji teprve budoucí badatelé.

Francouzskojazyčná kniha esejů Maxe Broda, do které si Milan Kundera napsal poznámky.
Francouzskojazyčná kniha esejů Maxe Broda, do které si Milan Kundera napsal poznámky. | Foto: ČTK

Kubíčka ale na první pohled zaujala třeba francouzskojazyčná kniha esejů Maxe Broda, do které si Kundera psal poznámky, zřejmě podklady pro kritiku Brodova přístupu k publikování děl Franze Kafky.

Brod svého času neuposlechl Kafkova přání a nezničil jeho dílo. Místo toho část románů i povídek upravil a posmrtně vydal. Kundera se k tomuto tématu vyjadřuje v esejích, které česky pod názvem Kastrující stín svatého Garty vydalo brněnské nakladatelství Atlantis.

K převozu do Brna už nyní v Paříži zbývají spíše jen drobnosti. "Věra Kunderová by například chtěla, aby součástí sbírky byly i gramodesky," zmiňuje Tomáš Kubíček.

Nedávno otevřená Knihovna Milana Kundery je určená místním, turistům i badatelům. Nedávno vyvolalo pozornost, když ji navštívil francouzský herec Gérard Depardieu, který před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu patřil k obdivovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina. Navíc ve Francii čelí obviněním ze sexuálního násilí, což popírá.

Tomáš Kubíček nechce hercovu návštěvu v Brně blíže komentovat. Připomíná ale, že Depardieu s Kunderou byli od 80. let přáteli. "Pro nás je důležité, že přijíždějí lidé, aby studovali Kunderovo dílo," uzavírá Tomáš Kubíček.

Video: Nakladatel Gallimard mluví o Kunderovi

Při otevření Knihovny Milana Kundery promluvil Antoine Gallimard, šéf prestižního francouzského nakladatelství, které Kunderovy knihy vydává. | Video: Moravská zemská knihovna
 

Právě se děje

Další zprávy