Cenu Václava Havla získal spisovatel Salman Rushdie, od útoku žije v ústraní

ČTK Kultura ČTK, Kultura, AP
15. 11. 2023 7:59
Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie v New Yorku obdržel cenu Nadace Knihovny Václava Havla nazvanou Disturbing the Peace. Jeho přítomnost na ceremoniálu byla potvrzená až několik minut předtím, než ocenění přijal. Nadace jej každoročně uděluje autorům, kteří "čelili nespravedlivé perzekuci kvůli svému přesvědčení" a sdílejí Havlovo odhodlání stavět se za lidská práva.
Salman Rushdie přebral cenu od Nadace Knihovny Václava Havla.
Salman Rushdie přebral cenu od Nadace Knihovny Václava Havla. | Foto: ČTK / AP

Rushdie se loni v srpnu v New Yorku na literárním festivalu stal obětí útoku nožem a od té doby se drží spíše v ústraní, připomíná agentura AP.

"Omlouvám se, že jsem tajemným hostem. Vůbec se necítím tajemně. Ale trochu mi to zjednodušilo život," poznamenal Rushdie, když cenu přebíral z rukou kolegyně, spisovatelky Azar Nafisi. Podle britského deníku Guardian na bezpečnost dohlížela policie. Spisovatel sklidil potlesk vestoje.

"Václav Havel byl mimořádný, protože zvládal být zároveň aktivistou a umělcem. Tyhle věci nejdou vždy snadno dohromady," vzpomněl Rushdie, jak se s někdejším prezidentem v 90. letech minulého století setkal v Praze. "Ptal jsem se ho, jestli dovede ještě psát, a on odpověděl, že ne, že už píše jen projevy. Mrzelo ho, že musel jedno obětovat druhému. Ale myslím, že té oběti nakonec nikdy nelitoval," dodal. Havel nakonec poté, co skončil v politice, napsal ještě poslední divadelní hru Odcházení, kterou později sám zfilmoval.

Salman Rushdie přes tři dekády čelil výhrůžkám smrtí po rozsudku smrti, jejž nad ním v roce 1989 vynesl někdejší íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní kvůli knize Satanské verše.

Spisovateli se i díky pečlivé ochrance dlouho dařilo útočníkům unikat, v bezprostředním ohrožení se ocitl loni v srpnu, kdy na něj v americkém státě New York zaútočil čtyřiadvacetiletý Hadi Matar. Ten podle svého vyjádření nemá Rushdieho rád, protože "urazil islám".

Literát utrpěl bodná zranění krku a trupu, po útoku strávil šest týdnů v nemocnici a kvůli pobodání nevidí na pravé oko. Spisovatel se chystá vydat o incidentu knihu, je to podle jeho slov způsob, jak odpovědět na násilí uměním.

 

Právě se děje

Další zprávy