Cenu Médicis získal kanadský román o bytové situaci v Montréalu

AFP
10. 11. 2023 9:41
Cenu Médicis získal kanadský román o bytové situaci v Montréalu

Jedenatřicetiletý Kevin Lambert, francouzsky píšící spisovatel z kanadského Québecu, se stal laureátem Prix Médicis. Prestižní francouzské literární ocenění v minulosti získali Elie Wiesel, Jean-Marie Blas de Roblès nebo spisovatelka Maylis de Kerangal. Lamberta nyní porota ocenila za jeho třetí román Que notre joie demeure. Vypráví o proměnách města Montréal a renomované architektce, která se sem vrací za lukrativní zakázkou, jež ji ale vůbec nenaplňuje. Hrdinku kvůli projektu rychle začnou kritizovat místní, kteří ji obviní, že podobnými stavbami z města vyhání méně majetné lidi.

Podle agentury AFP literární kritici oceňují společensko-kritickou rovinu knihy a odvážný styl, jímž je napsaná. Dostala se už na širší seznam nominací na známější Goncourtovu cenu, kde však neuspěla.

Kanadská média o ní vloni referovala také v souvislosti s výměnou mezi spisovatelem a současným premiérem provincie Quebec Françoisem Legaultem. Ten román doporučil na Twitteru s dodatkem, že mimo jiné poukazuje na společenskou roli lobbyistů a novinářů. Spisovatel mu odpověděl, že v tom případě knihu špatně pochopil a že právě Legaultova vláda je zodpovědná za podle něj neutěšenou bytovou situaci v Montréalu, kterou kniha líčí.

Podle kanadského deníku The Globe and Mail v následujících měsících po této výměně prodeje Que notre joie demeure stouply na téměř dvojnásobek. Lambertova próza, která čítá 376 stran a dosud se jí prodalo okolo 25 tisíc výtisků, napřesrok vyjde v anglickém překladu.

 

Právě se děje

Další zprávy