Cenu Knižního klubu dostal Sichinger za knihu o dospívání v 80. letech

ČTK ČTK
5. 9. 2023 17:31
Cenu Knižního klubu dostal Sichinger za knihu o dospívání v 80. letech

Literární cenu Knižního klubu pro autory dosud nevydaných textů získal Martin Sichinger s prózou nazvanou Zítra přijde Olah. Uspěl již podruhé, poprvé na stejné ocenění dosáhl v roce 2008. Jeho nynější rukopis se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. Odměnou mu bude vydání knihy a prémie 100 tisíc korun. Vítězové byli oznámeni toto úterý v pražském Kaiserštejnském paláci.

Zítra přijde Olah je tragikomický román ze šumavského pohraničí. Novinku šestapadesátiletého Sichingera, autora Smrti Krále Šumavy nebo Meyrova skla, pořadatelé připodobňují k "Bylo nás pět za časů normalizace". Vypráví ji žák sedmé třídy základní školy. On a jeho spolužáci národnostně pestrého původu, charakteristického pro místa poblíž někdejší československé západní hranice, prožívají chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají školních radostí i starostí.

Hoši v knize zdobí budovatelské nástěnky, při branném cvičení běhají v plynových maskách. Postupně však ze světa dětských her vstupují do dospělosti, kdy musí projevit skutečnou odvahu a hrdinství vůči tlaku komunistické ideologie. Jednoho dne do třídy přibude nový mlčenlivý romský spolužák Martin Olah a svérázným způsobem získá úctu ostatních.

Sichingerův vypravěčsky originální text vystihuje dospívání v 80. letech minulého století na malém městě, uvedla porota. Jejími členy byli spisovatelé Tereza Brdečková, Pavel Brycz a Jana Šrámková, literární historik Pavel Janáček nebo novinářka Kateřina Kadlecová.

 

Právě se děje

Další zprávy