Bellová či Ajvaz chystají řetězové čtení z textů Salmana Rushdieho

ČTK ČTK
2. 9. 2022 10:44
Bellová či Ajvaz chystají řetězové čtení z textů Salmana Rushdieho

Příští pátek 9. září se v galerii kavárny Louvre na pražské Národní třídě uskuteční veřejné řetězové čtení z textů Salmana Rushdieho. Iniciovali jej čeští spisovatelé Bianca Bellová, Michal Ajvaz a Petr Hruška, kteří tak chtějí deklarovat právo na svobodné myšlení a tvorbu. "Po letech skrývání pod policejní ochranou se ukázalo, že se hrot kulturního primitivismu neotupil, naopak. Že fatva vynesená již dávno zemřelým ajatolláhem Chomejním může znamenat vítězství dogmatu a nejhrubší agresivity nad tvůrčí svobodou a necenzurovanou autorskou obrazností," říkají pořadatelé.

Rushdieho, jenž kvůli románu Satanské verše roky dostával výhrůžky pro údajnou urážku islámu a nad nímž vynesl fatvu čili pomyslný rozsudek smrti íránský ajatolláh Chomejní, v srpnu na veřejném čtení v USA napadl útočník sympatizující s íránskými milicemi. Vážně spisovatele zranil.

Pražské čtení začne příští pátek v 19 hodin, zapojit se do něj může kdokoli. Účast není omezena věkem, profesí, ani politickou orientací, avizují pořadatelé. Kdo chce, může si oblíbenou ukázku ke čtení připravit předem, výtisky většiny Rushdieho knih budou na místě k dispozici česky včetně vybraných knih v anglickém originálu. Délka ukázky by neměla přesáhnout čtyři minuty.

 

Právě se děje

Další zprávy