Antikvariát Knihobot.cz vyrostl o 140 procent, vloni utržil 182 milionů korun

ČTK ČTK
24. 1. 2023 9:46
Antikvariát Knihobot.cz vyrostl o 140 procent, vloni utržil 182 milionů korun

Antikvariát Knihobot.cz loni prodal asi 1,3 milionu knih a meziročně zvýšil obrat ze 76 milionů na 182 milionů korun. Dle společnosti Deloitte je patnáctou nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě. Zakladatel Dominik Gazdoš růst vysvětluje zdražováním a vyšším zájmem o čtení z druhé ruky, řekl. Počet zákazníků vzrostl o 200 tisíc na současných 260 tisíc. Letos firma plánuje otevřít nová sběrná místa.

Vloni Knihobot expandoval na Slovensko, tento trh už se na jeho celkovém obratu podílí 20 procenty. Společnost tam ale zatím nemá pobočku, knihy sváží do skladu v Praze. V únoru začne Knihobot fungovat v Rakousku. Také tam se chce nejprve soustředit na výkup knih, až poté zváží fyzické zastoupení.

Firma vznikla roku 2019 jako alternativa k antikvariátům a prodejním serverům s použitými knihami. Tabulce deseti nejprodávanějších titulů za rok 2022 mezi zákazníky Knihobotu vévodí tituly bestselleristů Patrika Hartla a Radky Třeštíkové, Konec prokrastinace od konzultanta Petra Ludwiga nebo erotické drama Padesát odstínů šedi spisovatelky známé pod pseudonymem E. L. James.

 

Právě se děje

Další zprávy