Albatros Media pozastavuje obchodování s Ruskem a Běloruskem

ČTK ČTK
29. 3. 2022 11:01
Albatros Media pozastavuje obchodování s Ruskem a Běloruskem

Nakladatelství Albatros Media zastavilo spolupráci s ruskými autory, kteří vyjadřují podporu tamnímu prezidentovi Vladimiru Putinovi nebo postupu jeho vojsk na Ukrajině. Firma také nadále nehodlá obchodovat s ruskými a běloruskými subjekty, prodávat do těchto zemí licence, nebo licence nakupovat. V úterý to oznámil ředitel Václav Kadlec, podle nějž tak nakladatelství reaguje na napadení Ukrajiny. Pro něj ruská armáda využila i běloruského území.

"Tento krok děláme s těžkým srdcem, protože si uvědomujeme důležitost setrvalé kulturní komunikace a koneckonců knihy, ani ty ruské, za současnou situaci nemohou. Na druhou stranu Albatros Media nyní nemá zájem generovat jakoukoliv marži na obchodování se zločinným režimem," říká Kadlec. Albatros tak nebude vydávat například bestsellerového Dimitrije Rusa, autora sedmidílné série Hraju, abych žil, ani nepublikuje historickou publikaci Alexandry Litviny.

Firma zároveň darovala šest milionů korun organizacím, jež pomáhají Ukrajincům, a do uprchlických center dodává dětské knihy v ukrajinštině, ukrajinsko-české slovníky nebo učebnice češtiny pro cizince. Albatros rovněž vytváří pracovní místa pro uprchlíky z Ukrajiny, první v minulých dnech zaměstnala slovenská odnož firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy