Festival španělských filmů uvede Almodóvarův gay western s hvězdnými herci

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 9. 2023 15:44
Kino Světozor v Praze a královéhradecké Bio Central budou od příštího pátku 6. do neděle 8. října hostit festival španělských filmů La Película: Tapas. Ten divákům nabídne několik děl režiséra Pedra Almodóvara. Přijede jeho dvorní kameraman, čtyřiaosmdesátiletý José Luis Alcaine, který pracoval na snímcích Špatná výchova, Volver nebo Bolest a sláva.
Film Zvláštní způsob života uvede festival La Película příští sobotu 7. října v pražském Světozoru. | Video: Pathe UK

Festival v české premiéře promítne Almodóvarův krátkometrážní film Zvláštní způsob života, v němž hollywoodské hvězdy Pedro Pascal a Ethan Hawke hrají bývalé milence. Půlhodinový western měl letos premiéru na festivalu ve francouzském Cannes, v Česku ho dosud vidět možné nebylo.

Ethan Hawke v novince ztvárnil šerifa Jakea, jenž vyšetřuje vraždu, Pascal pak mexického rančera Silvu. Někdejší partneři se znovu setkávají po 25 letech, když Silva přijede do městečka zvaného Bitter Creek. Společně povečeří, otevřou flašku vína a zjišťují, že vzájemná přitažlivost mezi nimi nevychladla. Stojí jí však v cestě nová překážka.

Pedro Pascal v roli Silvy a Ethan Hawke jako Jake.
Pedro Pascal v roli Silvy a Ethan Hawke jako Jake. | Foto: Iglesias Más

Film inspirovaly westerny s Clintem Eastwoodem i oscarová gay romance Zkrocená hora z roku 2005. Kritici ho přijali nadšeně. Podle britského deníku Guardian i časopisu Vanity Fair si lze představit, že by Almodóvar vyprávění doplnil na celovečerní stopáž. Snímek se vyznačuje silným a dobře odvyprávěným příběhem, napsal kritik Guardianu a udělil mu čtyři z pěti hvězdiček.

Deník New York Times si zase všímá, že dílo je na Almodóvarovy poměry nezvykle cudné. "Sexuální napětí v mých filmech pramení z pohledů. Od začátku jsem byl tedy rozhodnutý nezahrnout do Zvláštního způsobu života plnohodnotnou sexuální scénu," reagoval Almodóvar, podle nějž herci odhalí víc ve vzájemné konverzaci, než kdyby shodili šaty. Návštěvníci Světozoru mohou snímek vidět příští sobotu 7. října v rámci bloku nazvaného 3x Pedro Almodóvar.

Zahajovacím filmem letošního ročníku festivalu La Película bude o den dříve, tedy v pátek 6. října, thriller Zvířata režiséra Rodriga Sorogoyena. "Předcházet mu bude projekce snímku Očarování. Klasika z roku 1947, v hlavní roli se dvěma proslulými flamenkovými umělci Lolou Flores a Manolem Caracolem, která bude uvedena v rámci mezinárodního svátku Dne španělského filmu," doplňuje za pořadatele Filip Linhart.

Pražská část sobotního programu 7. října nabídne komediální drama Ještě jednou zástupce současné mladé španělské tvorby Guillerma Rojase a právě pořad 3x Pedro Almodóvar se třemi krátkými filmy slavného třiasedmdesátiletého tvůrce, který proslul dlouhými španělsky mluvenými snímky převážně o ženách.

Kromě novinky Zvláštní způsob života diváci uvidí Lidský hlas z roku 2020 a Upoutávku pro milovníky všeho zakázaného, což je Almodóvarův sedmnáctiminutový příběh z roku 1985. Následovat bude debata s režisérovým kameramanem Alcainem. Závěrečný den 8. října nabídne Almodóvarův film Paralelní matky a drama Sušárny, v němž režisér Rocio Mesa vypráví dva příběhy odehrávající se mezi sušáky tabáku.

V královéhradeckém kině Bio Central se od 6. do 8. října uskuteční tři projekce. Tamní diváci budou moci zhlédnout v pátek snímek Také stěny umí mluvit, v sobotu Sušárny a den nato Zvířata. K pořadatelům festivalu patří Institut Cervantes, což je roku 1991 založená španělská organizace podporující šíření španělštiny a obecně hispánské kultury ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy