Kvůli úsporám jedno procento na kulturu ze státního rozpočtu nepůjde, přiznal Baxa

9. 1. 2024 20:19
Kvůli úsporám jedno procento na kulturu ze státního rozpočtu nepůjde, přiznal Baxa

Vláda nesplní programový cíl zvýšit výdaje na kulturu směrem k 1 procentu ze státního rozpočtu. Ministr kultury Martin Baxa z ODS to připustil v úterních Událostech České televize. "To jedno procento nenaplníme, podíleli jsme se na vládní konsolidaci," řekl s odkazem na úspory. Kvůli nim bude úřad letos hospodařit s 16,58 miliardami korun oproti loňským 18,5 miliardy korun. Tím pádem klesne i poměr výdajů na kulturu ze státního rozpočtu z loňských 0,83 procent na zhruba 0,76 procent, uvedla televize.

Zástupci odborových a profesních svazů sdružených v Českomoravské konfederaci odborových svazů si v úterý postěžovali, že Baxa problémy v kultuře neřeší. Podle nich vláda například nedodržela příslib, že se státním příspěvkovým organizacím v roce 2023 navýší objem peněz na nadtarifní složky platů o čtyři procenta. Podle odborů jsou zaměstnanci propouštěni a jejich reálné platy se propadají. Nástupní plat odborného kulturního pracovníka v takzvané 11. platové třídě je nyní 25 280 korun měsíčně.

Ministerstvo kultury se podle mluvčí Jany Malíkové diskusi o úpravách odměňování v kultuře nebrání, nicméně vše bude souviset se stavem veřejných financí.

Celkové údaje o rozpočtu ministerstva kultury vždy zahrnují i výdaje státu na církve. Ty vloni podle zákona o majetkovém vyrovnání činily 3,26 miliardy korun, letos to má být 3,55 miliardy korun. Bez započtení těchto čísel má úřad k dosažení 1 procenta na kulturu ze státního rozpočtu ještě dál.

 

Právě se děje

Další zprávy