Kulturní karanténa Davida Klimeše: Výlet na románová místa a za Liškou Bystrouškou

David Klimeš David Klimeš
Aktualizováno 24. 4. 2020 15:53
Vakcínu potřebujeme nejen proti koronaviru, ale také proti nudě v karanténě. Čekání na Vánoce si krátíme otvíráním okének v adventních kalendářích. V časech všeobecné izolace nabízíme něco podobného: tipy na to, jak se zbavit pocitu uvěznění mezi čtyřmi stěnami. Třebaže hranice zůstávají zavřené, můžete se s námi každý den vypravit za kulturou do celého světa.
Jiří Schmitzer.
Jiří Schmitzer. | Foto: Michal Pavec

22. březen 2020

Beethoven pro lidi i slony

V karanténě máme najednou dost času i na poslech klasiky. A s kým jiným začít než s Ludwigem van Beethovenem, od jehož narození letos uplyne 250 let? K oslavám je připravena spousta projektů, jedním z nich je i Beethoven Pastoral Project, v jehož rámci umělci mohou své umění spojit s ochranou přírody.

A že Beethoven má pozitivní účinky opravdu na všechny tvory, dokazuje asi nejlépe svou performancí i jeden z účastníků projektu Paul Barton

Jirousův Nákup

Také na poezii si teď možná najedeme čas.

Na začátek doporučuji třeba Rok krysy Ivana Jirouse. Je to praktická poezie, protože je jen otázkou času, kdy se v karanténě propracujeme k jeho veršovanému nákupnímu seznamu: "2 litry vína / půl litru vodky / půl litru ferneta / 4 × cigarety (2 × startky a 2 × marlbora) / 8 rohlíků a / půl litru mléka."

Řekněte pr*el!

Neklesejme ale zatím na mysli. Psychické pohodě pomáhá si také občas pořádně zanadávat. Takže jak doporučuje čerstvý držitel Českého lva: řekněte pr*del!

 

Právě se děje

Další zprávy