Kulturní karanténa Davida Klimeše: Výlet na románová místa a za Liškou Bystrouškou

David Klimeš David Klimeš
Aktualizováno 24. 4. 2020 15:53
Vakcínu potřebujeme nejen proti koronaviru, ale také proti nudě v karanténě. Čekání na Vánoce si krátíme otvíráním okének v adventních kalendářích. V časech všeobecné izolace nabízíme něco podobného: tipy na to, jak se zbavit pocitu uvěznění mezi čtyřmi stěnami. Třebaže hranice zůstávají zavřené, můžete se s námi každý den vypravit za kulturou do celého světa.
Edward Hopper: Noční ptáci (1942).
Edward Hopper: Noční ptáci (1942). | Foto: The Art Institute of Chicago

23. březen 2020

Jiří David Je tady
Už před časem se Jiří David zařadil do starší generace umělců, ale pořád je tady. Upozorňuje na to i názvem své výstavy. Galerii DOX si teď sice projít nemůžeme, zato ale autor expozice nabízí osobní provedení.

Koronavirová?
Vzniká už v karanténě nějakého klasického umělce Koronavirová symfonie? Či alespoň sonáta? Když jsou umělci v obležení, často z toho vznikají ta nejslavnější díla. Poslechněte si například Symfonii č. 7 C Dur, opus 60, zvanou též Lenigradská, kterou Dmitrij Šostakovič komponoval v obklíčeném městě.

Bez nočních ptáků
Opuštěné je nyní v ulicích vše. I slavné obrazy. Takto vypadají legendární Hopperovi Noční ptáci v originále. A takto, když všichni odejdou.

 

Právě se děje

Další zprávy