Končí stávka v Centre Pompidou, zaměstnanci se báli rekonstrukce

AFP
29. 1. 2024 18:05
Končí stávka v Centre Pompidou, zaměstnanci se báli rekonstrukce

Po třech měsících končí nejdelší stávka v historii pařížského muzea Centre Pompidou. Napsala to agentura AFP s odvoláním na novou francouzskou ministryni kultury Rachidu Dati. "Sto dnů stávky bylo na poměry Centre Pompidou bezprecedentních. Ráda bych poděkovala oběma stranám, že zodpovědně nalezly shodu," řekla poté, co vedení muzea podepsalo memorandum se zástupci obou odborových svazů zapojených do protestu.

Důvodem stávky bylo chystané uzavření tohoto předního světového muzea moderního umění, jež v letech 2025 až 2030 čeká rekonstrukce v přepočtu asi za šest miliard korun. To ovlivní zhruba tisícovku zaměstnanců, kteří se bojí, že na tak dlouhou dobu přijdou o práci, popisuje deník Le Monde.

V rámci nové dohody se Bibliothèque Publique d'Information, což je veřejná knihovna přičleněná k muzeu, přesune do budovy ve čtvrti Bercy v pařížském 12. obvodu a bude fungovat tam. Další zaměstnanci zamíří z centrály do depozitáře muzea, který roku 2026 začne fungovat v Massy asi 15 kilometrů od Paříže. Výstavy a akce pod hlavičkou Centre Pompidou se budou konat ve výstavním pavilonu Grand Palais. O práci nepřijde ani personál Ircamu neboli Výzkumného a koordinačního ústavu pro akustiku a hudbu, který založil skladatel Pierre Boulez a rovněž je součástí Centre Pompidou.

Podle Le Monde muzeum nebude vyhazovat ani nutit k odchodu nikoho ze zaměstnanců, kteří mají sjednaný pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou.

 

Právě se děje

Další zprávy