Vegetariánka válčí s lovci. Klicperovo divadlo zdramatizovalo román Tokarczukové

ČTK ČTK
31. 5. 2024 15:58
Román polské držitelky Nobelovy ceny za literaturu Olgy Tokarczukové nazvaný Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých před lety zfilmovala Agnieszka Hollandová. Nyní podle něj vznikla inscenace, kterou tento pátek 31. května a znovu hned v sobotu 1. června uvede královéhradecké Klicperovo divadlo.
Na snímku z královéhradecké inscenace je Lucie Andělová jako srna.
Na snímku z královéhradecké inscenace je Lucie Andělová jako srna. | Foto: ČTK

Novinku nazvanou Lovu zdar! (Přes kosti mrtvých) diváci uvidí ve Studiu Beseda. Předlohu zdramatizoval Martin Satoranský, který se zároveň ujal režie. Jedná se o poslední, osmou premiéru královéhradecké scény v současné sezoně.

Román označovaný nálepkami jako eko-detektivka či morální thriller, neboť jeho vegetariánská hrdinka válčí s místními lovci, vyšel v českém překladu Petra Vidláka před 14 lety. Znovu ho připomněl film. "Olga Tokarczuková v něm otevírá nejen ekologická témata, ale také otázky etické a hluboce mravní. Diváci se tak mohou těšit na eko-kriminální příběh s mysteriózním nádechem," slibuje mluvčí divadla Martin Sedláček.

Podle něj jsou v plánu netradičně dva termíny premiéry z toho důvodu, aby se vyhovělo všem divákům, kteří chtějí novinku vidět. Hraje se ve Studiu Beseda v Mýtské ulici, což je menší komorní scéna Klicperova divadla. Ta hlavní se nachází v budově v Dlouhé ulici.

Dvaašedesátiletá Olga Tokarczuková patří k nejznámějším současným polským autorkám. Počátky její tvorby spadají do 90. let minulého století. Nová inscenace je autorskou adaptací. Zachovává motivy původního příběhu, v mnohém jej ale rozšiřuje.

"Kdesi na česko-polském pomezí se na náhorní plošině choulí několik domků. V drsných přírodních podmínkách má osada jen několik stálých obyvatel. Jedním z nich je i inženýrka Jana Dušejková, které osamělý život v přírodě vyhovuje. Stará se o plošinu a k uspokojení občasné potřeby lidského kontaktu jí stačí soused Mátoha a pár přátel z nedalekého městečka. Zdánlivě idylický život ale brzy naruší nečekané události," popisuje děj mluvčí scény.

Jana s Mátohou najdou mrtvého souseda. Osadu i městečko začne obcházet strach. Brzy následují další úmrtí. "Janin příběh je o svéhlavosti a libovůli, ale i o morálce, hodnotách a našem vztahu ke světu. Je o překročení hranic. Naše adaptace pak zkoumá, kde leží hranice mezi aktivismem a fanatismem a co člověka může přes tuto hranici postrčit. Je o zpochybňování dogmat," uvádí režisér Martin Satoranský.

Podle tvůrců platí, že pokud společnost dlouhodobě nedostatečně řeší nebo ignoruje nějaký problém, může tím dotlačit jednotlivce, který se cítí nevyslyšen, k extrémnímu činu.

K tajuplnému zabarvení děje románu přispívají texty anglického básníka a malíře Williama Blakea. V inscenaci posloužily jeho básně jako základ pro hudební zpracování. Autorem hudby je Jan Skorunka. Tvůrčí tým doplňuje dramaturgyně Iva Hronešová, výpravu dostali na starost Hana Kessnerová a Klára Pavlíčková. V novince účinkují herci Zora Valchařová Poulová, Jan Bílek, Vojtěch Říha, Martina Czyžová, Lucie Andělová a Filip Richtermoc.

 

Právě se děje

Další zprávy