Šéfdirigent Sochijev složil funkce v Rusku i Francii, vadí mu "cancel culture"

Reuters Reuters
7. 3. 2022 12:27
Šéfdirigent Sochijev složil funkce v Rusku i Francii, vadí mu "cancel culture"

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu složil obě funkce Tugan Sochijev, šéfdirigent moskevského Bolšoj těatru neboli Velkého divadla a zároveň hudební ředitel francouzského Národního orchestru toulouského Kapitolu. Vysvětlil to tím, že je nucen zaujmout stanovisko k válce. "Jsem nucen upřednostnit jednu ze svých hudebních rodin nad druhou. Jsem nucen vybrat si mezi jednou a druhou kulturní tradicí," napsal na Facebooku. Protože takového rozhodnutí nebyl schopen, rozhodl se skončit v Moskvě i Toulouse.

Sochijev napsal, že je proti válce "v jakékoliv podobě", že ve Francii i Moskvě spolupracoval s ukrajinskými umělci a že se snažil sbližovat ruskou a francouzskou kulturní tradici. Nyní se však stal "obětí výhružné a neuctivé cancel culture", protože je na Západě nucen, aby odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Sochijev to ve svém příspěvku neudělal.

"Příště po mě budou chtít, abych si vybral mezi Čajkovským, Stravinským a Šostakovičem na jedné a Beethovenem, Brahmsem a Debussym na druhé straně. Už to začalo v Polsku, v evropské zemi, kde už je ruská hudba zakázaná," tvrdí. Ruská hudba v Polsku zakázaná není. Sochijev zřejmě naráží na ojedinělý incident, kdy Polská národní opera kvůli válce zrušila chystanou inscenaci Musorgského opery Boris Godunov.

Sochijev pochází z osetského Vladikavkazu, v nynějším příspěvku se sám označuje za Rusa. Před třemi roky s Národním orchestrem toulouského Kapitolu vystoupil na závěrečném koncertu festivalu Pražské jaro.

 

Právě se děje

Další zprávy