První od dob Kubelíka. Jakub Hrůša bude hudebním ředitelem slavné londýnské opery

ČTK ČTK
18. 10. 2022 9:24
Antonia Pappana na postu hudebního ředitele londýnské Královské opery v Covent Garden, jednom z nejprestižnějších ve světě klasické hudby, vystřídá jedenačtyřicetiletý český dirigent Jakub Hrůša. Funkce se ujme v září 2025, do té doby se bude o ředitelskou zodpovědnost dělit s Pappanem. Ten se v budoucnu stane šéfdirigentem Londýnského symfonického orchestru.
Jakub Hrůša se osvědčil jako jeden z nejzajímavějších dirigentů současnosti, uvedla instituce.
Jakub Hrůša se osvědčil jako jeden z nejzajímavějších dirigentů současnosti, uvedla instituce. | Foto: Ian Ehm

Hrůša tak bude teprve druhým Čechem, který Královskou operu řídí. V letech 1955 až 1958 jí šéfoval slavný Rafael Kubelík, připomněl v úterý ráno Luděk Březina, mluvčí České filharmonie. Hrůša je jejím hlavním hostujícím dirigentem.

Kromě toho brněnský rodák momentálně působí jako šéfdirigent Bamberských symfoniků a hlavní hostující dirigent proslulého orchestru Národní akademie Svaté Cecílie v Římě. Zároveň je častým hostem nejvýznamnějších světových těles v Evropě i zámoří včetně Berlínských, Vídeňských a Mnichovských filharmoniků, amsterdamského královského orchestru Concertgebouw či Newyorské filharmonie, Bostonského symfonického orchestru a Clevelandského orchestru.

V Královské opeře dosud dirigoval Carmen v roce 2018, letos v červnu přidal inscenaci Lohengrina Richarda Wagnera. "Měl jsem tu čest pracovat na dvou nádherných inscenacích Královské opery jako hostující dirigent a nedávný Lohengrin byl jedním z vrcholů mého dosavadního uměleckého života," říká Hrůša.

"Nesmírně rád přijímám nabízenou pozici hudebního ředitele Královské opery a těším se na další spolupráci s jejím skvělým týmem, od hudebníků přes jevištní umělce a produkční až po management. A jsem šťastný, že Londýn bude nejen místem, kde jsem vždy rád pobýval i pracoval a kde po větší část roku žije moje rodina, ale nyní také mým skutečným uměleckým domovem v oblasti opery. Považuji za opravdový dar, že své dovednosti a energii mohu věnovat budoucnosti tohoto výjimečného operního domu," říká Jakub Hrůša.

Ten bývá v zahraničí zvláště oceňován za vynikající interpretace děl velikánů klasické hudby od 18. do 20. století, stejně jako za kanonická provedení slavných i méně známých skladeb českých autorů od Bedřicha Smetany až po současnost.

Dle ředitele Královské opery Olivera Mearse se Hrůša v symfonickém i operním repertoáru osvědčil jako jeden z nejzajímavějších dirigentů současnosti. "Zaujala nás nejen jeho vynikající umělecká tvorba, ale také velkorysost a vřelost jeho osobnosti," uvedl.

Královská opera je jednou z předních světových operních společností. Sídlí v proslulém divadle Covent Garden a je známá jak vynikajícími inscenacemi tradičních oper, tak objednávkami nových děl od nejlepších současných skladatelů, jako jsou George Benjamin, Kaija Saariahová, Mark-Anthony Turnage či Thomas Adès.

To, co je slovy nesdělitelné, se hudbou sdělit dá. Má něco navíc, podobně jako poezie může jít hloub, míní světově uznávaný dirigent. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy